Arhivă : Interviuri Înapoi

Valentina Naforniță a câștigat Concursul Internațional BBC Singer of the World de la Cardiff!

Publicat: joi, 23 Iunie 2011 , ora 11.41

Valentina Naforniță este una dintre cele mai apreciate tinere soprane ale momentului. Cu toate acestea, participarea sa la ediția din acest an a Concursului Internațional "Singer of the World" organizat de BBC la Cardiff între 12-19 iunie - una dintre cele mai importante competiții de canto din lume - a însemnat o surpriză de proporții. Juriul a fost alcătuit din nume mari ale scenei lirice internaționale, precum soprana Kiri Te Kanawa, mezzo-soprana Marilyn Horne și baritonul Håkan Hagegård. Deși a fost cea mai tânără dintre cei 20 de finaliști ai competiției, soprana originară din Republica Moldova a primit atât Marele Premiu din partea juriului, cât și Premiul Publicului "Dame Joan Sutherland". Am avut așadar motive întemeiate pentru a o invita la dialog, de îndată ce a pășit pe tărâm românesc.


Valentina Naforniță, tocmai te-ai întors de la Concursul Internațional Singer of the World de la Cardiff - în postura de câștigătoare a competiției. Cum simți urmările acestui succes?

A fost o experiență extraordinară să fiu acolo și să lucrez cu oameni deosebiți - a fost fantastic. Încă mă simt foarte fericită și sper că vor urma proiecte numeroase și interesante: deja m-au contactat diferiți agenți și acum suntem în pregătiri.


Deși cea mai tânără dintre participanți, ai fost favorita juriului și a publicului. Cum ai descrie atmosfera concursului și cum te-ai simțit printre ceilalți concurenți?

Atmosfera a fost superbă; inițial parcă nici nu am fi fost la un concurs, nu se simțea deloc spiritul de competiție. Însă pe măsură ce timpul a trecut, cu cât parcurgeam etapele concursului și aflam rezultatele, a început să se simtă tensiunea specifică oricărei competiții, tensiune care este însă absolut normală. A fost o atmosferă plăcută de concurs, pentru că oricum ne-am susținut unii pe alții.


Ai ales un repertoriu dificil - de la Cavatina Luciei di Lammermoor până la Cântecul lunii din "Rusalka" de Dvorák. Cum reușești tu să te transformi în funcție de caracterul fiecărei lucrări pe care o interpretezi?

Într-adevăr, aceasta este una dintre cele mai dificile provocări pentru noi, iar la concurs a fost cu atât mai greu, cu cât emoțiile și presiunea psihică au fost mai mari decât de obicei. E foarte dificil să fii pe scenă, să cânți trei arii una după alta și să te transpui în pielea unor personaje diferite pe parcursul a doar câteva minute. Este nevoie de o mare concentrare, dar dacă îți dorești și îți place cu adevărat să faci acest lucru, merită și nu este imposibil. Cred că mi se potrivește stilul belcanto - de aceea am făcut Lucia, de aceea am făcut Je veux vivre din "Romeo și Julieta" de Gounod în prima etapă - deci momentan mă simt foarte bine pe acest stil.


Alexandra Cebuc