Arhivă : Interviuri Înapoi

Duo român, laureat la Trieste

Publicat: marți, 31 Mai 2011 , ora 14.26

Duo «Enescu», alcătuit din pianista Alina Bercu și violonistul Dragoș Mânza, a câștigat trei premii în cadrul Concursului Internațional de Muzică de Cameră "Trio di Trieste" desfășurat în perioada 23-28 mai 2011. Cei doi au concurat cu formații camerale din toată lumea, disputându-și laurii cu ansambluri din Marea Britanie și Statele Unite ale Americii.

Mai multe amănunte puteți afla citind interviul de mai jos, oferit de pianista Alina Bercu în exclusivitate pentru Radio România Muzical.


Trei premii la concursul "Trio di Trieste": Premiul al III-lea, Premiul special și Premiul pentru cea mai tânără formație. Cât de dificilă a fost competiția?

A fost o experiență nouă pentru mine și pentru partenerul meu, Dragoș Mânza, pentru că a fost primul concurs la care am participat împreună ca și duo; la final, putem spune cu mândrie că este o reușită pentru noi, este o încurajare, munca noastră a fost apreciată de către juriu, de către studenții Conservatorului din Trieste. Cât de greu a fost, nu pot să vă spun. A fost o experiență pozitivă pentru noi și acum continuăm munca având forțe proaspete.


Dumneavoastră și violonistul Dragoș Mânza ați avut un repertoriu solicitant care s-a întins de la Mozart până la Enescu și Prokofiev, incluzând și opus-uri de Brahms și Ravel. Cât timp ați studiat aceste lucrări?

Suntem un duo foarte tânăr, probabil cel mai tânăr din acest concurs. Cântăm împreună de șase sau șapte luni. Fiecare însă a cântat înainte cu alți parteneri și de aceea ne-a fost cumva mai ușor - pentru că noi cunoșteam mare parte a acestui repertoriu și a trebuit acum doar să aprofundăm împreună. Programul a fost solicitant, însă ne simțim acum mai bogați sufletește.


Ce proiecte aveți pentru viitorul apropiat? Mă refer aici la cariera solistică, dar și la cariera dumneavoastră în muzica de cameră alături de Dragoș Mânza și alături de alți parteneri...

În ceea ce privește partea solistică, am nevoie desigur de repertoriu; am deja programate concursuri, concerte... Am în plan acum Concertul nr. 3 de Rahmaninov, iar ca muzică de cameră, voi lucra în continuare cu Dragoș; vrem să începem Sonata de Franck, altă sonată de Brahms, multe sonate de Mozart, de Beethoven. Fac parte și dintr-un duo cu pian, unde acum studiez lucrări de Stravinski - Petrușka, Bach - "Arta fugii" pentru două piane, deci destul de multe.

Interviu realizat de Petra Gherasim