Arhivă : Interviuri Înapoi

Mihai Ritivoiu sfidează superstiția, nerăbdător să cânte la Botoșani

Publicat: vineri, 13 Mai 2011 , ora 14.18

De la Beethoven la Rahmaninov, de la București la Botoșani și Râmnicu Vâlcea, cariera solistică îl poartă pe tânărul pianist Mihai Ritivoiu către noi și noi culmi. Acesta se află în data de 13 mai 2011 la Botoșani, unde interpretează Concertul nr. 2 de Serghei Rahmaninov, pe care îl va relua în zilele următoare la Râmnicu Vâlcea. Mai multe aflați chiar de la pianist, care ne-a acordat un interviu pe această temă.


La Concursul de Pian desfășurat în cadrul "Zilelor Lipatti" - organizate anul trecut de Radio România Muzical - ai ales să cânți Beethoven. Ai trecut la Concertul nr. 2 de Rahmaninov într-un timp record, aș zice eu. Când ai început să studiezi această partitură, de fapt?

Studiul la Concertul de Rahmaninov l-am început cu aproximație în luna septembrie a anului trecut; însă am fost nevoit să-l tot întrerup pentru a mă ocupa de alte priorități.


Care a fost cea mai mare problemă pe care ți-a pus-o partitura acestei lucrări?

Este un concert de mare dificultate și care pune probleme multe și dintre cele mai diverse. Este în primul rând o partitură de o mare dificultate tehnică, pe urmă colaborarea cu orchestra nu este deloc ușoară pentru că interpretarea acestui concert se pretează la multe libertăți agogice. Trebuie în primul rând găsit un acord perfect între solist și dirijor și apoi o realizare impecabilă a tuturor intențiilor împreună cu orchestra.


Vineri 13... Ești superstițios? Ce emoții te încearcă înaintea acestui concert?

Dacă ar fi să am vreo superstiție, ar fi aceea că ziua de 13 îmi poartă noroc, pentru că multe dintre concertele sau concursurile la care am luat premii au avut loc pe data de 13, ca o întâmplare. Nu sunt superstițios. Am emoții pentru concert, însă sunt și foarte entuziasmat și abia aștept să aibă loc.


Interviu realizat de Petra Gherasim