Arhivă : Interviuri Înapoi

Cadmiel Alexandru Boțac, în concert la Satu Mare și la Sighet

Publicat: vineri, 6 Mai 2011 , ora 11.46
Câștigătorul Concursului Național de Pian, organizat de Radio România Muzical, în cadrul proiectului Zilele Lipatti, tânărul pianist Cadmiel Boțac își dezvoltă din ce în ce mai mult cariera. Între câștigarea Olimpiadei Naționale de Muzică și bursa la Boston pe care a primit-o, Cadmiel a programat două concerte, la Satu Mare și la Sighet, în cadrul cărora va interpreta Concertul pentru pian și orchestră de Felix Mendelssohn. Despre toate proiectele din agenda sa, ne vorbește pianistul în vârstă de 14 ani, într-un interviu acordat postului Radio România Muzical.


Ai câștigat de curând Olimpiada Națională Școlară. Cât de dificil ți s-a părut concursul?

Mi s-a părut foarte dificil, deoarece au venit elevi din toată țara, iar juriul a fost de elită.

Ce program a trebuit să interpretezi?

Am cântat Studiul nr. 9 op. 10, de Chopin, părțile a doua și a treia din Sonata "Patetica" de Beethoven și Scherzo-ul nr. 2 de Chopin. A fost destul de dificil. Eu am ales acest program.

Consideri că alegerile făcute te-au avantajat în fața celorlalți concurenți?

Da, pot să spun că da, deoarece piesele mi s-au potrivit, am muncit foarte mult, iar Chopin este compozitorul meu preferat.

Vei cânta la Satu Mare și la Sighet, Concertul pentru pian de Mendelssohn. Studiindu-l, ce senzații ai avut, ce descoperiri ai făcut?

Am descoperit că este un concert mult mai greu decât părea la început, am avut foarte multe probleme de tehnică și de interpretare, deoarece este un concert greu. Dar sper că l-am studiat așa cum trebuie.

Vei cânta acasă, în fața concitadinilor tăi. Este diferit să cânți pe scena orașului din care provii?

Da, este diferit să cânți acasă, deoarece toată lumea te cunoaște, și așteaptă mult de la tine. Eu sper să nu îi dezamăgesc pe cei din Sighet.

Ai primit o bursă de o lună la Boston. Ce așteptări ai de la acest stagiu?

În primul rând, sper să învăț foarte multe lucruri noi, mai ales despre munca împreună. Voi studia cu cinci profesori din toată lumea, vor veni și elevi de peste tot. Încă nu știu exact ce voi studia, dar știu că voi face muzică de cameră, iar acest lucru îmi va prinde foarte bine. Voi studia împreună cu alți muzicieni, voi învăța mai bine să acompaniez, să îi ascult pe ceilalți și, cred că acest lucru, îmi va folosi foarte mult pe viitor.

Interviu realizat de Petra Gherasim