Arhivă : Interviuri Înapoi

Concursul 'Regina Elisabeta', o ediție 2011 cu surprize plăcute

Publicat: miercuri, 4 Mai 2011 , ora 14.28

Prestigiosul concurs "Regina Elisabeta" desfășurat la Bruxelles în perioada 5 - 21 mai 2011 se anunță a fi unul interesant, cel puțin din punct de vedere al participării, care este foarte numeroasă și variată. Pe podiumul competiției s-au aflat de-a lungul timpului și foarte mulți români. Chiar în prima ediție, Lola Bobescu s-a aflat între laureați, alături de violoniști precum David Oistrah, ca să numim doar un exemplu.

Secretarul general și membru al Comitetului executiv al competiției, Michel-Etienne van Neste, ne-a vorbit despre aceasta într-un interviu acordat postului Radio România Muzical.


Ediția 2011 a Concursului "Regina Elisabeta" se găsește la început. Care este atmosfera la Bruxelles? Ne puteți oferi câteva detalii din culise, înaintea ridicării cortinei?

Concursul "Regina Elisabeta" găzduiește în acest an 84 de candidați, ceea ce reprezintă un record. Nu am avut niciodată atâția participanți admiși la prima probă. Ne bucurăm de prezența în competiție a unor concurenți provenind din țări la a căror reprezentare nu ne așteptam; este pentru prima oară când avem atâția participanți coreeni, participă și o tânără marocană, chinezi, armeni. Există mai multe țări care sunt foarte puternic reprezentate, precum Turcia și Serbia, țări care nu au neapărat această cultură a muzicii occidentale, astfel că prezența lor ne bucură. În momentul acesta sunt mulți pianiști care lucrează cu concurenții, pregătesc prima probă, în care muzicienii se prezintă în fața unei săli de cele mai multe ori plină. Concursul poate fi urmărit de foarte multă lume în podcasting pe site-ul concursului.


Petra Gherasim