Arhivă : Interviuri Înapoi

Dan Grigore - masterclass la Palatul Cantacuzino

Publicat: joi, 7 Aprilie 2011 , ora 15.58

În perioada 7-10 aprilie 2011, pianistul Dan Grigore susține un curs de măiestrie la Palatul Cantacuzino. Desfășurat pe parcursul celor patru zile, între orele 10.00-15.00, cursul organizat de Agenția "Phoenix Events" este deschis publicului. Detalii, în interviul următor:


Care sunt principalele criterii și calități pe care le veți urmări în lucrul cu pianiștii participanți?

Va trebui să îi cunosc pe tinerii pe care i-am acceptat în urma audierii acelor înregistrări demonstrative pe care le-am cerut și, în funcție de personalitatea fiecăruia, de repertoriul pe care îl aduc, vom structura cursul în fața asistenței, pentru că este un curs cu public. Deci este, de fapt, un lucru ca într-un fel de vitrină, în care aspectele dinamice ale relației profesor-elev vor putea fi urmărite de cei care asistă la curs. Și sigur că această caracteristică va modifica ceva din trăsăturile cursului obișnuit în care un profesor încearcă să modeleze și discursul artistic și, pe termen lung, personalitatea discipolilor săi. Așa că noi ne lansăm într-un fel de aventură în necunoscut într-un fel, dar singurul lucru cunoscut și care este, de fapt, țelul tuturor acestor demersuri este să ajungem cât mai aproape de ceea ce se numește, de obicei, misterul muzicii. Un demers care, el însuși, este foarte aventuros și sper ca până la sfârșitul acestui curs de patru zile să ne facă plăcere și nouă și să dea și publicului o idee despre o parte din această aventură care se va petrece sub ochii și în urechile lui.


Va exista și un recital în încheierea acestui curs?

S-ar putea să existe și un recital. Asta depinde de modul în care lucrurile vor decurge. Dacă vom reuși să modelăm din repertoriul pe care îl vom lucra ceva care poate fi socotit într-un stadiu cvasi-finit, atunci vom purcede la o audiție publică. Dar, de fapt, toate aceste audiții vor fi, într-un fel, părți ale unui mare concert.


De locul desfășurării cursului, Palatul Cantacuzino, vă leagă amintiri plăcute, în sensul că acolo ați debutat la vârsta de 14 ani.

Așa este. Acolo am cântat două suite de Enescu, câteva piese din Suita a III-a și întreaga Suită op. 10. Acel concert a fost organizat de directorul de atunci al Muzeului "Enescu", care era nimeni altul decât vechiul prieten și executorul testamentar al lui Enescu din România, Romeo Drăghici. El a fost cel care m-a lansat în orbita aceasta publică muzicală, pentru că și după aceea, la 15-16 ani, am cântat la Sala Dalles într-un concert comemorativ Enescu organizat tot de Muzeul "Enescu". Deci am o legătură foarte strânsă cu acest muzeu, aici este ca o a doua casă a mea, pentru că pianul din Sala Cantacuzino, Steinway-ul american, mi-a fost oferit, în urma demersurilor domnului Drăghici, după aceste concerte, ca bursă, pe o perioadă de 3 sau 4 ani de către doamna Maruca Tescanu, soția maestrului Enescu și eu l-am folosit acasă la mine în întreaga mea devenire de adolescent, cu mare succes, de altfel. A fost unul dintre pianele cele mai bune pe care am lucrat în viața mea și care m-a apropiat și mai mult de această tainică valoare muzicală care cred că este în zodia noastră a tuturor, și anume, muzica lui George Enescu.

Interviu de Larisa Clempuș


 •

Interviu cu Paul Mustață, directorul agenției de impresariat Phoenix Events


Din punctul dumneavoastră de vedere, al organizatorilor, care sunt așteptările acestui masterclass cu public susținut de maestrul Dan Grigore?

Acest proiect vine în principal în sprijinul tinerilor pianiști. Ne bucurăm foarte mult că îl avem pe maestrul Dan Grigore alături de noi. Fără discuții, dumnealui este unul dintre cei mai mari pianiști ai lumii. Vrem să facem orice pentru a le oferi tinerilor români posibilitatea de a studia cu domnia sa.

Cursul se adresează acelora care au cu adevărat vocație de pianist. Lor le este absolut necesară îndrumarea unei mari personalități din acest domeniu. Știm câtă nevoie au aceștia de aripi și de a absorbi energii binefăcătoare de la un mare artist. Pentru asta ne luptăm.

Ne bucurăm foarte mult de acest proiect, de această colaborare și mai ales de acceptul pe care îl avem din partea maestrului Dan Grigore.


Numărul cursanților admiși este unul limitat. Cum au fost aceștia aleși?

Selecția cursanților s-a făcut strict pe bază de criterii valorice. Au prezentat fiecare câte un demo audio și în cele din urmă au fost aleși șapte dintre aceștia.

Ei vor studia patru zile consecutiv cu maestrul Dan Grigore și vor putea audia și cursurile celorlalți colegi ai lor. De asemenea, cursul este gândit pentru a fi cu public, tocmai pentru a oferi posibilitatea studenților din alte facultăți, și practic oricărui doritor, să asiste la acest adevărat spectacol din care se poate învăța enorm.

Pe lângă tinerii muzicieni, pentru care am organizat acest masterclass, sunt invitați poeți, pictori, regizori și alți artiști. A asista la un astfel de curs aduce satisfacții intelectuale extraordinare.

Interviu de Radu Mihalache