Arhivă : Interviuri Înapoi

Tânărul pianist Cadmiel Alexandru Boțac a mai obținut un premiu

Publicat: marți, 29 Martie 2011 , ora 14.29

Cadmiel Alexandru Boțac - elev în clasa a VIII-a la Școala de Muzică din Sighetu Marmației, cel care a câștigat Concursul Național de Pian din cadrul Zilelor Lipatti din noiembrie 2010, la categoria mică de vârstă - a obținut Premiul I la Faza zonală a Olimpiadei de Interpretare Instrumentală și Coregrafie, care s-a desfășurat în perioada 24-26 martie 2011 la Arad.

Acest nou succes al tânărului muzician a reprezentat motivul pentru care am invitat-o pe Monica Noveanu, profesoară de pian la Liceul de Muzică "Sigismund Toduță" din Cluj-Napoca și membră a juriului concursului, să ne dezvăluie care a fost impresia pe care Cadmiel Alexandru Boțac a lăsat-o la Arad și să ne spună dacă un concurs poate constitui o bază solidă pentru o carieră viitoare de succes.


"Cadmiel Boțac este o veche cunoștință. Pot să spun că i-am urmărit evoluția încă din primii ani de școală, când l-am văzut la Festivalul-Concurs Bach, unde a făcut o impresie deosebită. Acest băiețel avea o profunzime uimitoare în interpretare și o mare seriozitate în abordarea pianului, astfel încât era imposibil să nu te cucerească. L-am urmărit apoi la diferite concursuri naționale, unde am avut prilejul să mă număr printre membrii juriului - la București, Piatra-Neamț, la olimpiade. El este un câștigător continuu și pot să vă spun că deja are un public al lui, devotat - în momentul în care se știe că va participa la un concurs și că urmează să cânte, sala se umple."


Ce a urmărit juriul în evoluția participanțior din acest an?

Am urmărit redarea cât mai fidelă a textului muzical, realizarea stilistică și interpretativă, precum și creativitatea elevilor care s-au prezentat la concurs.


Care considerați că este cel mai mare câștig în urma participării la o astfel de competiție - în vederea unei cariere viitoare de succes?

Desigur, fiecare competiție reprezintă o etapă, o bază de selecție. Cei care sunt notați și apreciați cu Premiul I au, bineînțeles, un nivel mai ridicat, care îi conduce către participarea la o etapă superioară - etapa națională a concursului. Participarea la Olimpiada Națională va avea rostul de a-i evidenția pe cei mai talentați copii din țară.


Alexandra Cebuc