Arhivă : Interviuri Înapoi

Muzică de cameră și fotografie cu Sabina Ulubeanu - la Steinwayhaus din Viena

Publicat: luni, 7 Martie 2011 , ora 16.06

Compozitoarea și fotografa Sabina Ulubeanu a prezentat luni, 7 martie 2011, la Steinwayhaus din Viena, un proiect intitulat Culorile timpului - muzică de cameră și fotografie. Programul a cuprins trei lucrări compuse de Sabina Ulubeanu - "Lyrische Kadenz", Sonata pentru pian și Sonata pentru violoncel și pian - precum și creații semnate Domenico Scarlatti, Piotr Ilici Ceaikovski, Bela Bártok și Paul Juon.

Detalii despre acest eveniment ne-a oferit, într-un interviu, Sabina Ulubeanu:


Activitatea dumneavoastră artistică cuprinde două domenii distincte - muzica și fotografia. În ce fel se vor completa acestea în concertul pe care îl susțineți la Viena?

Fotografiile vor fi expuse pe niște pupitre, în Sala Steinway, iar publicul va putea să le vadă în timp ce se cântă lucrările și astfel să se creeze o împletire între cele două arte, împletire pe care o consider chiar necesară, întrucât concepția mea este că artele, fie vizuale sau muzicale nu se împart neapărat în arte temporale și atemporale și că există acest factor al timpului, care le unește.


Cu ce muzicieni ați colaborat pentru acest recital?

La pian a cântat Adriana Paler-Nicolescu - o pianistă deja cunoscută în Viena; ea a început să studieze încă din 1999 acolo, la facultate și s-a afirmat pe parcursul acestor ani. La vioară va cânta Soo Hyun Park, o tânără muziciană în curs de afirmare și cu numeroase premii, iar la violoncel - Stefanie Alexandra Prenn. Pentru mine este prima dată când evoluez la Steinwayhaus din Viena, dar celelalte interprete au mai cântat aici. Nu știu încă dacă vom mai prezenta acest proiect, dar sperăm să fie începutul unei lungi colaborări.


Programul muzical va fi variat. Vor fi interpretate lucrări ale dumneavoastră, dar și creații baroce, romantice și contemporane. Cum ați gândit structura acestui program?

În prima parte vor fi lucrările mele, iar între acestea, ca niște interludii, sonate de Scarlatti. Aici putem să ne legăm puțin de titlul recitalului - Culorile timpului. Am vrut să arătăm că fiecare lucrare muzicală poate fi privită ca printr-un caleidoscop în care se relevă anumite fațete pe care dorim noi să le relevăm noi, artiștii care prezentăm acest concert, printr-o manieră, bineînțeles, subiectivă.

Partea a doua a concertului conține un program interesant, pentru că Ceaikovski este un compozitor care, deși s-a născut și a trăit în Rusia, a adoptat tradiția muzicală europeană în creația sa; Bartok reprezintă această parte estică și folclorică prin Dansurile românești, deci cumva o demonstrație de intenție din partea noastră, iar Paul Juon este un compozitor rus stabilit în Elveția, deci, iarăși, puțin ca Ceaikovski, în sensul că este născut în est și se referă foarte mult la tradiție. Așadar, timpul îi unește și pe ei și, mai degrabă, îi leagă spațiile care se relevă diferit în creația lor.


Interviu de Larisa Clempuș