Arhivă : Interviuri Înapoi

Aimez-vous la musique de Wilhelm Berger?

Publicat: luni, 14 Februarie 2011 , ora 12.26

Cvartetul nr. 5 de coarde compus de Wilhelm Berger a fost cântat duminică, 13 februarie 2011, la Lille. Această piesă a fost inclusă în programul recitalului de Alexandru Diaconu, violonistul care se află la primul pupitru în cadrul unui ansamblu format de muzicieni ai Filarmonicii din orașul francez.

Ce anume l-a determinat să facă această alegere și alte detalii legate de acest recital, în interviul ce urmează.


Aveți intenția să prezentați publicului francez o creație muzicală românească. De ce ați ales să vă opriți asupra compozitorului Wilhelm Berger?

În primul rând, pentru că l-am cunoscut foarte bine pe Wilhelm Berger, care mi-a fost maestru de cvartet timp de mai mulți ani. A fost o foarte mare personalitate, apreciată de lumea componistică românească, este recunoscut și în străinătate și eu unul am o afecțiune deosebită pentru amintirea lui. Am propus organizatorilor Festivalului "Chambre a part" de la Lille această lucrare și a intrat în componența unui program cameral duminică dimineață la Auditoriumul Conservatorului din Lille.


Cât de greu este de interpretat Cvartetul nr. 5 de coarde al lui Wilhelm Berger pentru un muzician străin? Care au fost dificultățile întâmpinate de colegii dumneavoastră de cvartet?

Nu consider că sunt greutăți aparte, muzicienii sunt de foarte bună calitate și l-am "montat" într-un timp foarte scurt. Este un cvartet foarte clar scris, cu un stil care se apropie puțin și de limbajul folcloric, deși nu evident și afișat. Are o formă foarte clasică, în patru mișcări. Din punct de vedere tehnic, bineînțeles că are destule părți de virtuozitate în toate compartimentele, dar asta nu este o problemă pentru niciun muzician de calitate din lumea asta. Această lucrare poate fi cântată pe oricare mare scenă a lumii. Am vrut să programez acest cvartet în semn de omagiu, ca o datorie de suflet pentru mine.


Cum ați caracteriza colaborarea cu partenerii dumneavoastră de cvartet?

Foarte bună, deși numărul de repetiții este foarte restrâns, aici nu se poate lucra muzică de cameră așa cum făceam în România. Însă chiar și în condițiile acestea sunt foarte bucuros să lucrez o asemenea compoziție și, mai ales, cu oameni de această calitate, mult mai tineri decât mine. Mă bucur că pot să îi fac să descopere o lucrare atât de frumoasă și de luminoasă, în opinia mea.

Interviu realizat de Petra Gherasim