Arhivă : Interviuri Înapoi

'Cadmiel Alexandru Boțac mi se pare un pianist de mare forță'

Publicat: vineri, 4 Februarie 2011 , ora 11.27

Cadmiel Alexandru Boțac - câștigătorul premiului I la categoria de vârstă 14 - 18 ani la Concursul Național de Pian din cadrul Zilelor Lipatti organizate în noiembrie 2010 de Radio România Muzical - concertează în 5 februarie, la invitația Excelenței Sale, Domnul Vlad Alexandrescu, Ambasadorul României la Luxembourg, în Auditorium-ul Conservatorului din orașul amintit. Excelența Sa a avut amabilitatea de a ne acorda un interviu pe această temă.


Știm că sunteți un meloman înfocat, iar printre interpreții pe care îi iubiți se numără și Dinu Lipatti. Cum și când l-ați descoperit pe Dinu Lipatti?

L-am descoperit în familie, pe când eram copil și adolescent. În familia mea a existat un cult pentru Dinu Lipatti și pentru ceea ce a însemnat el pentru interpreții români.

Ce credeți că înseamnă în prezent Dinu Lipatti pentru lumea muzicală europeană? Călătoriți des și probabil că sunteți la curent cu percepția generală asupra personalității sale interpretative.

Mi se pare extraordinar că, deși a trăit doar 33 de ani, Dinu Lipatti rămâne foarte cunoscut nu numai în România, dar și în străinătate. M-am întâlnit cu oameni care, literalmente, plângeau când evocau numele lui. Chiar și aici, în Luxembourg, sunt oameni care l-au ascultat, care au mers la concertele lui; a rămas, într-adevăr, un reper unic și cred că e foarte greu astăzi să te poți ridica la înălțimea lui.


La invitația Excelenței Voastre, concertează la Luxembourg câștigătorul categoriei mici de vârstă a Concursului Național de Pian organizat de Radio România Muzical în cadrul Zilelor Lipatti. Cum ați gândit organizarea acestui eveniment
?

Am oferit laureatului Concursului Dinu Lipatti drept premiu ocazia de a veni să cânte la Luxembourg, și iată că întâmplarea a făcut ca acest laureat să fie un tânăr de la Sighet, un băiat pe care l-am cunoscut abia acum câteva zile, când a ajuns la Luxembourg și care se pregătește pentru recitalul pe care-l va da la Conservatorul din oraș. Va fi un recital pe care-l va susține singur, în fața multor studenți de la clasele de pian ale Conservatorului și a unui public numeros. Deja am avut mult interes manifestat de presa luxembourgheză; sperăm să fie în sală persoane interesate, critici muzicali, melomani… Cred că pentru tânărul Cadmiel Boțac va fi o ocazie extraordinară de a cunoaște lume nouă, de a se familiariza cu peisajul muzical de aici. La vârsta de 14 ani, pentru un adolescent este foarte important să poată circula, să poată stabili și să păstreze legături cu pesoane care au aceleași preocupări și aceleași pasiuni.


Am înțeles chiar că este vorba de mai mult decât un recital. I-ați facilitat întâlnirea cu un profesor din Luxembourg. Cum ați reușit acest lucru
?

Datorită profilului extraordinar pe care îl are, a suscitat interes aici încă dinainte să vină și am obținut de la un interpret foarte important din Luxembourg, Jean Müller, care e și profesor la Conservator, să îi ofere o lecție de pian după recital. De altfel, pianistul Jean Müller va veni să îl asculte la recital, așadar, în momentul în care vor începe să lucreze împreună, tânărul Cadmiel îi va fi deja cunoscut. L-am auzit puțin repetând, mai ales Chopin, am apreciat extraordinar forța lui, discernământul pe care-l manifestă deja, nuanțele, toate valorile pe care știe să le redea la pian… Mi se pare un pianist de mare forță și cred că se află într-o etapă hotărâtoare din viața lui muzicală. Sper ca astfel de evenimente să se poată întâmpla mai des. Mi se pare foarte important ca tinerii muzicieni români să beneficieze nu numai de pregătirea extraordinară pe care o au în țară, ci și de rafinamentul, de deschiderea muzicală, de cultura, marea cultură pe care le-o poate da contactul cu adevăratele valori. Este foarte importantă deschiderea aceasta către lume, către contemporani și cred că în această privință nu trebuie să fii neapărat muzician sau pianist ca să-i poți permite unui tânăr de lângă tine să dezvolte, să absoarbă cultură, să absoarbă muzică.


Cu siguranță că această ieșire concertistică, probabil cea mai importantă apariție a lui Cadmiel Boțac în afara țării, îl va ajuta foarte mult pe viitor, nu credeți?

Ba da. El a mai fost în afara țării, a participat la câteva festivaluri naționale și la un festival internațional la Zagreb dar fără îndoială că nu a fost încă niciodată în Europa occidentală și mi se pare un moment foarte important pentru el. Este foarte important, de asemenea, cu cine se va pregăti în continuare, este foarte important să fie într-un mediu în care într-adevăr să se poate impregna de muzică și să se poată racorda la tehnica pianistică cea mai nouă.
Interviu realizat de Ioana Marghita