Arhivă : Interviuri Înapoi

Dirijorul Răsvan Cernat, la 65 de ani

Publicat: joi, 25 Februarie 2010 , ora 16.12
Marți, 23 februarie 2010 – ziua în care dirijorul Răsvan Cernat a împlinit 65 de ani. Cu acest prilej am stat de vorbă cu domnia sa despre câteva dintre proiectele în care este implicat în 2010 dar și despre satisfacțiile pe care i le oferă paternitatea.


La mulți ani, domnule Răsvan Cernat!

Aș vrea să vă exprim toată gratitudinea pentru gestul frumos pe care îl faceți. În ziua de azi este din păcate un gest din ce în ce mai rar, pentru că, așa cum vedem, artiștii încep să fie cam uitați.


Ce proiecte desfășurați în această perioadă?

Slavă lui Dumnezeu, pot să mă laud și să mă bucur de o activitate cât se poate de plină, de susținută; iată, în 21 februarie 2010 am dirijat la București spectacolul cu „Madama Butterfly” de Puccini, cu două zile înainte am avut un concert simfonic (cu program Brahms) la Constanța. Aproape în fiecare săptămână am cel puțin un spectacol sau concert, ceea ce îmi face o deosebită plăcere, mă ține în formă și sper să reușesc să am o activitate la fel de susținută încă mulți ani de acum înainte, deoarece simt că am toată capacitatea - și fizică și mentală – de a duce mai departe ceea ce am reușit să acumulez în atâția ani; pentru că în activitatea aceasta de dirijor, așa cum au spus mulți dintre cei care se bucură de o faimă extraordinară, ca Sergiu Celibidache, după vârsta de 47 de ani devii cu adevărat dirijor. Eu îi cred și constat chiar în ceea ce mă privește că acumularea se polizează și se îmbunătățește cu trecerea anilor.

Voi avea în continuare spectacole la Opera din București, ca de altfel și la Constanța. Iar în luna iunie 2010 aștept cu interes ca, după foarte mulți ani, în care s-a rupt contactul meu cu Filamonica „George Enescu” din București, să am un concert simfonic în această instituție. Programul de atunci sper să fie și interesant și plăcut în același timp: în afara unei prime audiții – un concert de flaut al compozitorului Călin Ioachimescu (interpretat de fiul domniei sale) se vor mai cânta lucrări de Richard Strauss - poemul simfonic „Macbeth” și Puccini – Missa di Gloria.


Anul trecut ați avut ocazia să colaborați la Teatrul de Operă și Balet „Oleg Danovski” din Constanța cu Răsvana Cernat, fiica dvs., în regia căreia s-au montat spectacolele „Carmen”, „Cavaleria rusticană” și „Paiațe”. Cum v-ați simțit atunci?

Poate că a fost cea mai importantă emoție, pe care sper să am ocazia și în continuare să o trăiesc, în legătură cu un spectacol la care am participat. Era pentru prima dată când emoțiile personale treceau pe planul doi și eram mult mai atent, mult mai cuprins de ceea ce se petrecea pe scenă.


Sunteți un tată mândru, deci!

Sunt mândru de fiica mea, care este un artist excelent pregătit, dar și de fiul meu care, cu toate că a fost și el elev al Liceului de Muzică „George Enescu”, a preferat să aleagă o carieră diplomatică.


Vă mulțumim pentru timpul acordat și vă spunem încă o dată „La mulți ani!”

Vă mulțumesc, sunt impresionat de gestul dvs. și vă transmit cele mai bune gânduri și sentimente.
Interviu de Irina Cristina Vasilescu