Arhivă : Interviuri Înapoi

Masterclass-ul de Cânt Bizantin de la Iași la cea de-a treia ediție

Publicat: miercuri, 14 Iulie 2010 , ora 12.52

Între 5 și 9 iulie 2010 s-a desfășurat la Iași cea de-a treia ediție a MasterClass-ului de Cânt Bizantin. Organizată de Asociația Culturală "Byzantion" în colaborare cu Universitatea de Arte "George Enescu", Mitropolia Moldovei și Bucovinei și Primăria Municipiului Iași, manifestarea a inclus o serie de cursuri de măiestrie și conferințe cu tematică bizantină ce s-au încheiat în data de 9 iulie printr-un concert extraordinar. Cum a fost gândit acest concert, dar și cine au fost invitații ediției din acest an, am aflat de la Andrei Apreotesei, Secretar-General al Asociației Culturale "Byzantion" din Iași.


MasterClass-ul de Cânt Bizantin s-a încheiat în data de 9 iulie, printr-un concert extraordinar. Ce a cuprins programul?

Concertul ce a încheiat MasterClass-ul de Cânt Bizantin a fost alcătuit din trei părți: prima parte a fost oferită de cei aproximativ 150 de cursanți veniți la ediția din acest an din toate colțurile țării pentru a-și îmbogăți cunoștințele în domeniul muzicii psaltice. În cadrul celei de-a doua părți au evoluat membrii Corului "Stavropoleos" din București, iar în ultima parte a concertului, Corurile "Byzantion" din Iași,"Stavropoleos" din București și membri ai Corului Bizantin Grec s-au reunit sub conducerea dirijorală a maestrului profesor Lykourgos Angelopoulos.


Cine au fost invitații ediției din acest an?

Dacă în urmă cu trei ani, când am început proiectul, am avut un singur invitat - pe dirijorul grec amintit, Lykourgos Angelopoulos, în acest an am avut invitați șapte profesori, dintre care îi amintim pe Giorgios Konstantinou, de la Conservatorul de Stat din Atena, care a participat și la ediția de anul trecut în cadrul cusurilor practice și teoretice și pe doamna prof. univ. dr. Maria Alexandru, fiica poetului Ion Alexandru - de la Universitatea "Aristotelis" din Salonic - cea care a susținut cursurile de istorie a muzicii psaltice; Răzvan Theodorescu a susținut o conferință despre icoana bizantină și trebuie să îi amintim pe Nicolae Gheorghiță de la Universitatea Națională de Muzică din București, pe părintele Florin Bucescu de la Conservatorul din Iași, dar și pe etnomuzicologul Costin Moisil de la Muzeul Țăranului Român din București.


Cum apreciați interesul pentru muzica bizantină în țara noastră?

Mai ales după 1990, interesul pentru domeniul muzicii psaltice în România a crescut treptat. Astfel am ajuns să organizăm MasterClass-ul de Cânt Bizantin și am observat că, de la o ediție la alta, ne îmbogățim din ce în ce mai mult orizontul cultural-artistic. Ceea ce ne bucură cel mai mult este faptul că nu numai cei din mediul monahal au început să fie atrași de această muzică și de cursurile de cânt bizantin, ci mai ales tinerii care urmează să fie admiși la seminariile teologice și la facultățile de teologie.


Interviu realizat de Alexandra Cebuc