Evenimentele săptămânii Înapoi

Ziua Pământului sărbătorită la Londra cu un concert realizat de Max Richter

Publicat: vineri, 14 Aprilie 2023 , ora 12.21

Un muzician complex, Max Richter va marca Ziua Pământului printr-un concert realizat în colaborare cu BBC, ce va avea loc sâmbătă, 22 aprilie 2023, la Pavilionul Ecologic din Parcul "Mile End" din Londra. Richter este unul dintre cei mai prestigioși artiști contemporani, un compozitor inovator care activează și în calitate de pianist și producător. Incluzând de la sintetizatoare și computere până la o orchestră simfonică, creația lui Richter cuprinde lucrări concretizate în albume solo, spectacole de balet, producții pentru sălile de concerte, serii de filme, seriale de televiziune, instalații video artistice și muzică de teatru.

Organizat ca parte a manifestărilor globale dedicate Zilei Pământului și inspirat de serialul "Insulele sălbatice" realizat de Sir David Attenborough și produs de BBC, concertul "Max Richter Live: Earth Day 2023" ne va demonstra cum putem sărbători natura înconjurătoare prin muzică, conștientizând astfel necesitatea de a ne proteja planeta.

Concertul face parte din programul destinat comunității din East Bank (Londra), în cadrul extinderii BBC; în 2025, BBC își va inaugura noile studiouri muzicale amplasate în Parcul Olimpic "Regina Elisabeta a II-a" din Stratford, mutându-se astfel din Maida Vale (vestul Londrei). Așadar, concertul de sâmbătă consolidează strânsa relație care există deja între BBC și rezidenții zonei, în vederea evenimentului ce va avea loc peste 2 ani.

Concertul se va derula la Pavilionul Ecologic la orele prânzului, fiind dedicat, în special, locuitorilor din proximitate. BBC Radio 3 îl va înregistra și difuza seara, în regim de transmisiune directă. Astfel, alături de ascultătorii de pe întreg cuprinsul Marii Britanii, acest concert va fi urmărit, concomitent, și de membri ai Uniunii Europene de Radio, care au ales să se afilieze acestui eveniment, grație parteneriatului dintre BBC Radio 3 și EBU. Radio România Muzical s-a alăturat acestui demers inedit.

Din program fac parte trei creații ale lui Max Richter - "Infra", "Patru anotimpuri recompuse" (după Vivaldi) și "Natura în lumina zilei".

Lui Max Richter (solist la pian, clavecin și instrumente electronice) i se vor alătura Orchestra "Chineke!" (pe care tot el o va conduce), apreciata violonistă Elena Urioste - o muziciană ce militează pentru protecția mediului, precum și Linton Stephens (fagotist britanico-jamaican), colaborator al Orchestrei "Chineke!", acum în calitate de prezentator al concertului, din partea postului BBC Radio 3.

Orchestra "Chineke!" a fost fondată în 2015 de contrabasista Chi-chi Nwanoku, profesoară a Academiei Regale de Muzică din Londra. Este primul ansamblu din Europa ai cărui membri sunt în majoritate de culoare, precum și originari din diferite comunități etnice. Repertoriul orchestrei include opusuri specifice creației culte, alături de care se regăsesc lucrări ce aparțin compozitorilor de culoare sau originari din diferite comunități etnice din toate timpurile. Motto-ul orchestrei, implicit și scopul acesteia, este "Susținem schimbarea și sărbătorim diversitatea în muzica clasică".

Despre acest eveniment, Pascale Labrie - Head of Music EBU a declarat: "Radiodifuziunile publice pot juca un rol important în creșterea gradului de conștientizare cu privire la problemele de mediu și în inspirarea ascultătorilor lor să ia măsuri. Evenimentele muzicale semnificative, ce implică artiști de un înalt nivel profesional, sunt acțiunile cu cel mai puternic impact asupra audienței. Departamentul EBU Music se mândrește cu echipa pe care o formează alături de Universal, BBC și radiodifuziunile membre ale EBU, întrucât are ca efect creșterea, la scară largă, a participării la acest eveniment, amplificând astfel aceste mesaje importante și convingându-ne pe noi toți să ne preocupăm să avem o mare grijă de prețioasa noastră planetă."

Vă invit în 22 aprilie, de la ora 20.30, în cadrul emisiunii Scena europeană, să fim parte a acestui eveniment.

 

Ziua Pământului a fost inițiată de senatorul american Gaylord Nelson, în 1970, cu scopul de a trezi interesul clasei politice față de problemele de mediu. În 1990, peste 200 milioane de oameni din 141 de țări au transformat Ziua Pământului într-o manifestare de amploare la nivel global, militând pentru un viitor mai bun al planetei noastre. În 2009, Organizația Națiunilor Unite (ONU) a declarat ziua de 22 aprilie ca sărbătoare oficială a planetei Pământ, susținând dorința comună de a construi o societate stabilă, pentru un viitor mai curat și mai verde.

Florica Jalbă