Evenimentele săptămânii Înapoi

Yunchan Lim - debut la BBC Proms în ”Imperialul” de Ludwig van Beethoven

Publicat: vineri, 26 Iulie 2024 , ora 12.22

Un debut pianistic pe scena Royal Albert Hall din Londra, luni 29 iulie, în cadrul prestigiosului Festival BBC Proms. Este vorba despre Yunchan Lim, un artist sud-coreean care în 2022 devenea cel mai tânăr câștigător al Concursului Internațional ”Van Cliburn” din Statele Unite ale Americii. Avea atunci 18 ani și un palmares deja impresionant - premii câștigate încă din anul 2018 în Coreea de Sud și pe continentul nord-american. El a fost acceptat la Universitatea Națională de Arte din Coreea de Sud la vârsta de 13 ani ca discipol al profesorului Minsoo Sohn, cu care se pregătește și în prezent, schimbând doar continentul și instituția de învățământ - Conservatorul New England din Boston.

Yunchan Lim debutează la BBC Proms ca solist al Concertului nr.5 în Mi bemol major "Imperialul" de Ludwig van Beethoven, în prezența Orchestrei Simfonice BBC conduse de Paavo Järvi, o oportunitate de a convinge exigentul public britanic în ceea ce privește anvergura calităților sale pianistice cu totul ieșite din comun. Amintesc în acest context faptul că evoluția sa în finala Concursului ”Van Cliburn”, în Concertul nr.3 pentru pian și orchestră de Serghei Rahmaninov postată pe youtube a adunat în opt luni, peste 10 milioane de vizualizări, depășind (ca număr) orice altă versiune interpretativă a acestui opus . Cu alte cuvinte Yunchan Lim creează senzație în rândul noilor generații, dar în egală măsură, urmează și calea bătătorită a angajamentelor, a contractelor și a unei cariere care implică în primul rând contactul direct cu publicul într-o sală de concert.

Seara debutează cu o pagină semnată de un creator estonian contemporan - Erkki-Sven Tüür, extrem de prolific în demersul său, cu o viziune ce înglobează un spectru foarte larg al tehnicilor de compoziție - de la cântul gregorian, la minimalism, serialism, micro-tonalitate, polifonie și diverse alte tehnici sonore. Vom asculta din catalogul lucrărilor sale  Aditus, un opus orchestral dedicat memoriei mentorului său Lepo Sumera.

În partea a doua a concertului de la Royal Albert Hall din Londra, pe care îl vom prelua și noi în transmisiune directă prin Uniunea Europeană de Radio este programată în interpretarea Orchestrei Simfonice BBC conduse de Paavo Järvi, Simfonia I în do minor de Anton Bruckner, versiunea "Linz" a anului 1877, în ediția Nowak - Bruckner privind încă în direcția lui Beethoven și a lui Schubert (Marea Simfonie), dar deschizând și un drum către modernitate. În mod firesc nu regăsim în această partitură ambianța mistică a ultimelor simfonii, mai ales în Finalul "feurig" și chiar în marșul atât de energetic cu care debutează simfonia, privită ca punctul de pornire, initium al unei experiențe profunde care va marca definitiv și irevocabil sfârșitul veacului al XIX-lea în ceea ce privește evoluția acestei forme muzicale simfonice atotcuprinzătoare. Vă invităm prin urmare să ascultăm împreună acest concert demn de prestigiul și anvergura Festivalului BBC Proms, care își propune să prezinte ceea ce este mai valoros în muzica clasică unui public cât mai larg, încă din anul 1895.

Marina Nedelcu