Se întâmplă la Radio România
Înapoi
Teatrul Național Radiofonic prezintă premiera Doggy

Teatrul Național Radiofonic prezintă în premieră, joi, 15 mai, de la ora 19:00, la Radio România Cultural: Doggy de Maria Pilchin. Dramatizarea și adaptarea radiofonică: Magda Duțu. Regia artistică: Petru Hadârcă. În distribuție: Marius Manole, Rodica Mandache, Diana Decuseară, Olesea Sveclă, Anatol Durbală, Alexandru Pleșca, Ghenadie Gâlcă, Corina Rotaru, Dan Melnic, Annemary Ziegler, Cristina Constantinescu, Violeta Berbiuc, Patricia Prundea. Interpret chitară: Alexandru Pleșca. Regia de montaj: Florin Bădic. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Aranjamente muzicale: Andrei Miricescu. Regia muzicală: Patricia Prundea. Regia tehnică: ing. Mirela Georgescu. Redactor: Ion-Costin Manoliu. Coordonator de proiect: Magda Duțu. Spectacol realizat în colaborare cu Teatrul Național Mihai Eminescu Chișinău.
Doggy, cartea scriitoarei Maria Pilchin, apărută la Editura ARC din Chișinău, în 2023, a stârnit interesul cititorilor, copii și adulți deopotrivă, dar și al oamenilor de teatru. Zilele acestea, la Teatrul Național Mihai Eminescu Chișinău s-a prezentat în premieră Doggy, în regia Olesei Sveclă, spectacol care aduce în prim-plan suferința unei generații de adolescenți, în distribuție având actori ai Teatrului Național Mihai Eminescu Chișinău.
Magda Duțu a propus Teatrului Național Radiofonic realizarea unui spectacol după nuvela Mariei Pilchin, în seria Dramaturgi români contemporani - proiect în cadrul căruia, de-a lungul anilor, au fost realizate și alte spectacole după operele unor dramaturgi și scriitori basarabeni.
Distribuția, gândită de regizorul Petru Hadârcă, a prilejuit întâlnirea specială care se petrece de fiecare dată când lucrează împreună, în Studioul George Constantin al Teatrului Național Radiofonic, actori din București și Chișinău: emoții creatoare, impresii puternice și o bucurie a implicării. Iată mărturisirea Rodicăi Mandache: "Piesa care mi-a lăsat una dintre cele mai frumoase amintiri despre Marius Manole!!! Jucând acest băiat neiubit, acest băiat părăsit, care iubește oamenii, câinii și tot ce-l înconjoară (e vorba de rolul Andrei Mătăsaru, jucat de Marius Manole), la imprimare, a trebuit să facem o pauză de jumătate de oră, pentru că el (Marius Manole) plângea în hohote".
Spectacolul radiofonic Doggy a avut deja un prim ascultător: Maria Pilchin. "Ceea ce i s-a întâmplat lui Doggy la Teatrul Național Radiofonic m-a făcut să cred că visurile copilăriei mele nu au fost în zadar… Conceptul regizoral al lui Petru Hadârcă - admirabil! Dramatizarea și adaptarea nuvelei mele, semnate de excepționala Magda Duțu, au transformat cartea într-o rafinată esență teatrală. Memorabilul actor Marius Manole a dat viață unui personaj profund durut. Am vibrat, ascultându-l. Rodica Mandache a adus la microfonul radiofonic o Doamnă profesoară extraordinară, o ființă care uită, cu o grație aparte, să mai fie pedagog, Doamna cea rea, într-un rol formidabil! Diana Decuseară configurează cu mult talent un adult imatur, o ființă fragilă, pusă în locul unei mame fără să știe cum să împlinească această chemare. Întreaga echipă de actori din Chișinău și București a creat un univers sonor dens: dialogurile, zăngănitul școlii, al orașului, al unei vieți chinuite. Acolo, în Studioul George Constantin, cartea mea a devenit rezonanță, rostire, oftat și suflu. Am ascultat cum respiră această reprezentație acustică și vocală. Povestea lui Andrei Mătăsaru a prins viață într-un alt registru, într-o altă adâncime. Zgomotele vieții, polifonia vocilor actorilor, cântecele, coloana sonoră - toate au transformat volumul meu într-o poveste fonică. Sunt copleșită de acest sunet cristalin, de acest clinchet radiofonic. Sunt fericită. E fericirea pură a artei" - Maria Pilchin.
Maria Pilchin (n. 26 ianuarie 1982, în Republica Moldova) este scriitoare, prezentatoare TV, promotoare a culturii cărții. Domenii de preocupare: poezie, proză, critică și istorie literară, eseu, studii culturale, marketing cultural, jurnalism socio-cultural, social media marketing. A publicat în cele mai prestigioase reviste literare din România și Republica Moldova și este deținătoare a mai multor distincții și premii literare, inclusiv Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler, conferit de președintele României în 2018. Este autoare a 8 cărți de poeme, texte critice, eseuri și interviuri. A fost tradusă în franceză, engleză, spaniolă, rusă, greacă, ucraineană, catalană, azeră.
Doggy este un roman foarte bine construit, cu o realitate dureroasă, dacă dorim ca cineva să facă ceva concret pentru toți acești copii singuri, copiii celor plecați la muncă peste hotare. Autoarea scrie despre rolul și rostul afecțiunii, empatiei, compătimirii și susținerii în discuție a celuilalt, mai vulnerabil.
Spectacolul radiofonic Doggy se va difuza și la Radio România Internațional 2, sâmbătă, 17 mai, de la ora 13:15. În septembrie se va prezenta la Reuniunea Teatrelor Naționale Românești la Chișinău, ediția a X-a.
Realizatorii mulțumesc graficianului Lucian David, pentru concepția grafică a materialelor de promovare a spectacolului.
* * *
Teatrul Național Radiofonic deplânge, cu profund regret, plecarea actriței Cristina Deleanu, personalitate a teatrului, filmului, televiziunii și Radioului din România, cu o carieră artistică prodigioasă și cu o remarcabilă activitate pe scena sonoră a Teatrului Național Radiofonic, unde a întruchipat numeroase personaje memorabile.
Născută la 22 decembrie 1940, la Ploiești, Cristina Deleanu va rămâne, prin talent, emoție, dăruire și profesionalism, una dintre prezențele excepționale la microfonul Teatrului Național Radiofonic, în pleiada de mari actori care au însuflețit, de-a lungul deceniilor, spectacolele sonore.
Azi, 15 mai 2025, de la ora 22:00, Radio România Cultural și Teatrul Național Radiofonic aduc un omagiu actriței, prin difuzarea spectacolului Anonimul venețian de Giuseppe Berto, înregistrare din 1991, în regia lui Constantin Dinischiotu și în adaptarea radiofonică a Cristinei Deleanu. Parteneri, în spectacolul radiofonic: Dan Condurache, Violeta Berbiuc, Eugen Cristea, Nicolae Călugărița. Ascultând acest spectacol sensibil și emoționant, o vom păstra în amintire pe Cristina Deleanu, ca pe o actriță cu un temperament artistic aparte, cu un joc subtil, pătrunzător și inteligent, adaptat microfonului, cu o voce incofundabilă, prin profunzime și prin nuanțele pe care știa să le imprime fiecărui rol interpretat.