Evenimentele săptămânii Înapoi

"Tancredi" de Gioachino Rossini în a doua seară a festivalului de la Bregenz

Publicat: marți, 16 Iulie 2024 , ora 7.52

Ce ar fi Bregenz fără festivalul său? - se întreabă cronicarii astăzi, după aproape 8 decenii de la primul spectacol de operă. Se întâmpla în 1946, la un an de la terminarea celui de-al doilea război mondial, într-un oraș care nici măcar nu avea un teatru. Montat pe două șlepuri - unul care transporta, pe lacul Constance, decorul operei și celălalt orchestra, spectacolul ce inaugura festivalul de la Bregenz s-a dovedit un mare succes.

Încă de la prima ediție, evenimentul a atras spectatori din Austria, Germania, Elveția și Franța transformându-se într-un festival cu rezonanțe internaționale. Încă de la început, Orchestra Simfonică din Viena a format orchestra festivalului și de atunci a contribuit major la dezvoltarea și succesul acestuia. În fiecare an, ansamblul este prezent în festival cu câte un spectacol și dirijor diferit. În 2001, festivalul a creat și o secțiune de evenimente de artă contemporană pentru a fi prezentate împreună cu spectacolele consacrate. Mai mult decît atât, pentru o mai mare varietate și mai mult divertisment, festivalul a creat și alte secțiuni precum: un festival al copiilor, ateliere de operă și concerte pentru familii și grupuri școlare.

În acest an festivalul de la Bregenz se desfășoară în perioada 17 iulie - 18 august și include premiera operei "Tancredi", una dintre lucrările timpurii ale lui Rossini cu arii spectaculoase și finaluri scânteietoare. Opera plină de acțiune despre dragoste, încredere și imposibilitatea de a găsi fericirea în vremuri de criză este pusă în scenă de Jan Philipp Gloger, un regizor de teatru și operă, cu viziuni moderne, apreciat în spațiul germanic. Conducerea muzicală îi va reveni dirijoarei de origine taiwaneză Yi-Chen Lin, muziciană invitată și în ediția din 2023 a festivalului de la Bregenz, când a condus un spectacol cu opera pucciniană "Madama Butterfly".

Sub bagheta dirijoarei Yi-Chen Lin vor evolua: Anna Goryachova, Antonino Siragusa, Mélissa Petit, Andreas Wolf alături de Corul Filarmonicii din Praga și de Orchestra Simfonică din Viena.

Spectacolul poate fi ascultat în transmisiune directă joi, 18 iulie 2024, de la ora 20.30.

Jeanine Costache