Evenimentele săptămânii Înapoi

Simfonia a IX-a de Beethoven, pe dinafară, la BBC Proms

Publicat: miercuri, 14 August 2024 , ora 16.08

Unul dintre cele mai importante opusuri din canonul clasic va fi interpretat la Royal Albert Hall din Londra miercuri, 21 august - Simfonia a IX-a op. 125 în re minor de Ludwig van Beethoven. Soliști vor fi soprana Masabane Cecilia Rangwanasha, mezzosoprana Marta Fontanals-Simmons, tenorul Brenden Gunnell și baritonul Christopher Purves, iar alături de aceștia, pe scena enlgeză vor mai urca ansamblul BBC Singers, Corul Național de Tineret și Orchestra Aurora, conducerea muzicală fiind asigurată de Nicholas Collon. Despre acest important opus beethovenian s-a scris mult, astfel că noutățile sunt puține. Putem spune, însă, că este o încununare a eforturilor componistice ale creatorului clasic, atât în privința rezultatelor propriu-zise - fiind vorba despre una dintre cele mai ample lucrări dedicate acestui gen, o capodoperă în toate sensurile cuvântului -, cât și în privința metodelor prin care rezultatele sunt atinse: deși aparatul orchestral este mare, fiind, de asemenea, prima simfonie cu cor, astfel că eforturile sunt, din nou, unice, discursul este, totuși, relativ simplu, fiecare parte își păstrează identitatea proprie, iar întinderea propriu-zisă nu distrage deloc atenția publicului, captat întotdeauna, de la primele sunete și până la ultimele acorduri pe care muzicienii le vor interpreta fără partitură, din memorie.

Înainte de a asculta această superbă lucrare, organizatorii concertului ne propun o explorare muzicală și dramatică a Simfoniei a IX-a de Beethoven, gândită de mai mulți artiști, regizat de James Bonas și narat de Rhiannon May.

Idealurile compozitorului sunt, într-un fel, evidente de fiecare dată când ascultăm această lucrare - este evident spiritul filosofico-meditativ, la fel cum este și tumultul intern ce lasă loc, apoi, bucuriei, exaltării, sentimente pe care le vom explora și noi miercuri, 21 august, când vom asculta, în transmisiune directă de la Londra, acest concert ce se desfășoară în cadrul BBC Proms.

Petre Fugaciu