Agenda de concert Înapoi

Serată culturală #Aiciastat "Bazar muzical" la Bazar de Cotroceni

Publicat: vineri, 26 Mai 2023 , ora 9.45
27 mai, ora 17:00 - Casa cu bovindou și iederă de pe Str. Staicovici nr. 5

Asociația culturală "Aici A Stat" vă invită la o serată culturală într-una dintre cele mai fotografiate case istorice din cartier, care, cu ocazia evenimentului Bazar de Cotroceni, va fi deschisă în premieră. Publicul va avea ocazia să pășească în interiorul vilei interbelice de pe Strada Dr. Niculae D. Staicovici nr. 5 și să asculte note muzicale pe aranjamente de lucrări de muzică clasică, un adevărat Bazar muzical în interpretarea Ansamblului cameral #Aiciastat cu invitați surpriză.

Casa eclectică cu bovindou și iederă va găzdui un recital de muzică clasică cu operă și saxofon care va întregi bazarul muzical. Chiar dacă mobilierul și decorațiile interioare s-au pierdut, au rămas poveștile, florile, farmecul și muzica ce va umple interiorul casei, în ton cu istoria cartierului. Publicul se va delecta cu o instalație florală realizată de primul atelier floral sustenabil din România, Flori Sauvage, cu lumânări din soia oferite de Kaia Candles și cu obiecte vintage puse la dispoziției de Circa 1703-3071 special aranjate pentru casa cu bovindou și pentru recitalul #Aiciastat.

"Serata #Aiciastat din Cotroceni va fi specială, deoarece deschidem o casă istorică misterioasă chiar pe una dintre arterele de renume din cartier: Strada Staicovici. În plus, am gândit un program muzical specific acestui eveniment, Bazar de Cotroceni, care adună mii de oameni în fiecare an. De data aceasta ne bucurăm să aducem opera la Bazar și să creem pentru public un Bazar muzical regal, cu saxofon, arii și duete celebre", declară Ana Rubeli, Președintele Asociației culturale "Aici a stat".

Cartierul Cotroceni își are originile în secolul XVII când domnitorul Șerban Cantacuzino a întemeiat o mănăstire pe dealul Cotroceni, în foștii codrii ai Vlăsiei. În timp aici s-au ridicat și alte case domnești. La mânăstirea Cotroceni a fost instalată și o tipografie unde au fost tipărite lucrări importante ale vremii. În timp aici au fost așezate și instituții renumite, ceea ce a crescut prestigiul locului: Muzeul Național Cotroceni, Universitatea de Medicină și Farmacie sau Grădina Botanică. După construirea palatului regelui Carol I în 1888, Cartierul Cotroceni s-a dezvoltat și a atras oameni de elită. În perioada interbelică puteai ieși la plimbare prin Cotroceni pentru a te întâlni cu Regina Maria, cu poetul Ion Minulescu, Liviu Rebreanu, criticul literar Șerban Cioculescu, cu Girgore Vasiliu-Birlic, cu sculptorul Oscar Han, cu omul de știință Emil Racoviță, cu pictorul Dumitru Ghiață și cu multe alte personalități.

Programul recitalului de muzică clasică cuprinde lucrări de Ceaikovski, Bizet, Liszt, și alte piese în interpretarea muzicienilor Ileana Ionești (vioară), Andrei Rubeli (vioară), Ștefan Tajti (violă) și Teodor Chircu (violoncel), cu prezența solistică a mezzo-sopranei Hortenzia R. Forray, a sopranei Milița Pantin și a saxofonistului Robert Stevens. Fragmente din concert vor fi transmise și live pe paginile de social media ale Asociației culturale "Aici a stat": https://www.instagram.com/aiciastat/.

Programul evenimentului:

16:45 - 17:00 Recepția invitaților

17:00 - 17:15 Povești despre patrimoniu

17:15 - 18:00 Recital cameral cu valsuri, arii și duete

După 18:00 Discuții la un pahar de vin

Ileana Ionești a început studiul viorii la 6 ani, în cadrul Colegiului de Artă "George Enescu'', iar la vârsta de 10 ani susținea primele recitaluri. De-a lungul carierei sale muzicale a susținut recitaluri și a performat ca solistă de concert atât în tară cât și în Republica Moldova, Italia, Germania, Elveția, Marea Britanie și Statele Unite ale Americii. Are mai multe înregistrari în arhiva Radiodifuziunii Romane și TVR, este concertmaistru și solistă a Orchestrei Simfonice a Inginerilor "Petru Ghenghea" și este reprezentant al României în organizația internațională a artiștilor de muzică de cameră.

Andrei Rubeli este absolventul Școlii de Muzică nr. 4 la clasa de vioară, prof. Corina Macarie. Între 2004-2008 a cântat în Orchestra de Cameră Adagio, cu turnee în Italia și Turcia, iar între 2007-2008 în Orchestra de Cameră a Profesorilor din București Collegium suonare sub bagheta dirijorului Mircea Ionescu. Din 2009 a devenit membru al Orchestrei Inginerilor "Petru Ghenghea", cu care a avut apariții solistice și a efectuat turnee în Anglia și Italia.

Ștefan Tajti a început studiul viorii la vârsta de 7 ani, avându-l ca profesor chiar pe tatăl său, violonist în Orchestra filarmonicii din Bacău ce preda vioara la Școala Populară de Artă. În 1999 a absolvit Universitatea Națională de Muzică "Ciprian Porumbescu", fiind licențiat în dirijat coral. Apoi a urmat studiile masterale tot la aceeași universitate. Timp de 10 ani a dirijat corul de amatori "Mesagerii Speranței" cu care a câștigat locul 2 la câteva concursuri prestigioase internaționale. Studiile doctorale le-a început la Madrid cu tema: Aducerea muzicii clasice pe cea mai dificilă scenă… Strada, cât și impactul pe care aceasta îl poate avea. În paralel a concertat în Ungaria, Germania, Spania, Italia, Franța, Portugalia, Brazilia.

Teodor Chircu a fost inginer proiectant la Centrul de Inginerie Tehnologică pentru Obiective Nucleare din București. A început studiul violoncelului la zece ani, la școala de muzică. La treisprezece ani a devenit membru al orchestrei Operei din Constanța, unde a activat în paralel cu cursurile școlare. Este membru al Orchestrei Inginerilor și a Medicilor. A cântat în numeroase concerte în România, inclusiv ca solist, și a participat la turnee în străinătate. A obținut câteva premii muzicale la concursuri naționale pentru interpreți amatori.

Mezzo-soprana Hortenzia R. Forray este absolventă a Universității Naționale de Muzică "Ciprian Porumbescu", secția Canto, promoția 1999, unde a studiat cu marii artiști și profesori Arta Florescu, Ionel Voineag și Ionel Pantea. Ulterior a urmat cursurile post-universitare Summer Master Classes la Majk în Ungaria și la New York sub îndrumarea artiștilor Barbara Miller-Lampas și Marco Miller-Lampas de la Metropolitan. A avut numeroase prezențe solistice atât în țară cât și în străinătate.

Soprana Milița Pantin este studentă la Universitatea Națională de Muzică din București la clasa conf. univ. dr. Claudia Codreanu. Este laureată a multor premii naționale și internaționale de interpretare muzicală și a susținut numeroase spectacole atât în țară cât și în străinătate. În toamna anului 2022 a susținut un turneu național "Comunitățile Unite ale Muzicii" , ce a cuprins mai multe recitaluri de lied, un prim pas în demersul de promovare a repertoriului multicultural.

Robert Stevens este saxofonist născut și crescut în chicago, Illinois, și de 17 ani trăieste in Romania. Cântă atât la saxofon cât și la flaut și are în repertoriu soft jazz, balade, blues, melodii romanțate românești și internaționale pe care le interpretează într-o manieră proprie. Face parte din Asociația Noi Orizonturi Familia cu care derulează acțiuni caritabile.

Intrarea se face pe bază de bilet, în limita locurilor disponibile. Mai multe detalii despre program și bilete sunt disponibile pe https://booktes.com/bilet/bazar-muzical-aiciastat-bazar-de-cotroceni.

Primăvara culturală #Aiciastat a început cu un recital de Mărțișor la palatul Cesianu-Racoviță unde am aflat despre arhitectul John Elisee-Berthet, familia Cesienilor și arhitectura Beaux-Arts. A continuat cu o serată într-o casă antebelică în parcelarea Filipescu și la Galeria Galateca unde am admirat fractalii lui Liviu Stoicoviciu. A urmat o serată la EnRose Gallery, o casă interbelică ce și-a dezvăluit misterul chiar în timpul evenimentului, de Ziua Dorului și a Bujorului. Aceste evenimente fac parte dintr-un proiect amplu care prevede 12 recitaluri de muzică clasică interpretate de Ansamblul cameral #Aiciastat ce vor avea loc în locuri de patrimoniu inedite pe parcursul anului 2023. 12 recitaluri, 12 locuri inedite, 12 povești de istorie și patrimoniu.

Parteneri: Incotroceni, Samburesti, Aqua Carpatica, DeCorina, Isabelle Vijiac Atelier, Laura and Wine, Kaia Candles, Flori Sauvage, Circa 1703 - 3071

Parteneri media: Radio România, Igloo, Cronicari Digitali, Asociația Opus, Munteanu recomanda, Interesting Times Bureau, Promenada Culturală, Zeppelin

Despre Asociația Culturală "Aici a stat"

Inițiat în 2018, proiectul #Aiciastat de storytelling cultural ce promovează patrimoniul în toate formele sale s-a coagulat prin Asociația culturală "Aici a stat" la începutul anului 2020. Misiunea Asociației este de a crește conștiința colectivă asupra valorii patrimoniului, prin dialog cultural, prin documentarea și cercetarea istoriei clădirilor de patrimoniu și a personalităților care le-au locuit, iubit sau părăsit. Reînnodarea relației afective cu trecutul se realizează prin promovarea clădirilor istorice și a personalităților legate de acestea, prin promovarea proiectelor culturale, a festivalurilor, a brandurilor sustenabile și a organizațiilor care protejează la rândul lor patrimoniul. Asociația organizează evenimente culturale, tururi ghidate, vânători de comori arhitecturale și recitaluri de muzică clasică în zone istorice cu poveste și înglobează astăzi peste 41.000 de iubitori de patrimoniu.

Despre ASOCIAȚIA ÎNCOTROCENI - OAMENI, IDEI, POVEȘTI

Incotroceni este o asociație privată, fără scop patrimonial, non-profit, independentă, neguvernamentală și apolitică, fondată în 2016. Scopul Incotroceni îl constituie dezvoltarea, promovarea și sprijinirea comunității din cartierul Cotroceni și a identității acestuia, având în vedere ca direcții principale de acțiune promovarea social - cultural, arhitectură, urbanism și infrastructură a cartierului Cotroceni.