Agenda de concert Înapoi

Recviemul de război, închide Festivalul Internațional Timișoara Muzicală

Publicat: luni, 29 Mai 2023 , ora 14.43

Concertul de închidere a Festivalului Internațional "Timișoara Muzicală" aduce în fața publicului un concert vocal-simfonic extraordinar, în care dirijorii Gabriel Bebeșelea și Cristian Spătaru vor conduce monumentala compoziție a lui Benjamin Britten - Recviemul de Război, op.66.

Concertul are loc la Biserica Millennium, de la ora 19:30.

În recviemul său, Britten folosește o structură muzicală ce se adresează tuturor și fiecăruia în parte ca un apel disperat la pace. El folosește ca piloni centrali momentele liturgice din ritualul de înmormântare al Bisericii Catolice, eludându-i, însă, forma originală prin inserarea de momente muzicale de o sonoritate aparte. Astfel, Britten folosește trei lumi sonore concomitente, diferite ca muzică și text, pentru a crea această capodoperă.

Prima realitate sonoră este cea a sopranei soliste, a corului mare și a orchestrei mari, care cântă exclusiv părțile textuale liturgice originale în latină, reprezentând astfel lamentația formală a unei societăți confruntate cu ororile războiului.

Apoi, cea de-a doua realitate sonoră este cea a celor doi soliști bărbați, tenor și bariton, închipuiți de către Britten drept doi soldați, care cântă texte extrase din poemele lui Wilfred Owen, poet britanic care și-a descris în versuri experiența din Primul Război Mondial, în care a și murit, cu câteva zile înainte de încheierea acestuia. Cei doi soliști sunt acompaniați de o orchestră de coarde de 12 instrumente, această construcție sonoră urmărind să reprezinte experiențele individuale ale oamenilor care sunt parte a unui război.

Ultima realitate sonoră este cea a corului de copii acompaniați de orgă, voci a căror sonoritate pură și inocentă forțează privirea sufletului dincolo de ororile produse de către om.

Britten urmărește o semantică clară în acest recviem. El așează împreună toate aceste elemente, în ciuda diferențelor marcabile la nivel de structură melodică și ritmică, demonstrând faptul că până și elementele ce sunt diametral opuse pot conviețui în armonie, dacă se găsește contextul potrivit. Astfel, prin efortul său componistic, Britten creează o uriașă punte ce străbate erele existenței umane, toate marcate fiind de tragedia elementului comun: moartea omului de mâna omului.

"Trăind anii celor Două Războaie Mondiale, Britten, care era un pacifist convins, nu suporta să rămână pasiv în timp ce oamenii erau întemnițați pentru că se opun războiului. De aceea, când i s-a propus să scrie o lucrare care să consacre noua clădire a Catedralei din Coventry, el a hotărât să compună un Recviem. În 1940, Catedrala a fost distrusă de un raid aerian. Atunci, sute de oameni au murit. El mai dorea să marcheze și stingerea celor două războaie. [...] Despre această capodoperă Șostakovici îi spunea lui Rostropovici că este cea mai mare lucrare a secolului XX", scrie maestrul Mircea Tătaru, violonist în Orchestra simfonică a Filarmonicii Banatul Timișoara în vremea în care a fost interpretată pentru prima dată la Timișoara lucrarea lui B. Britten.

Recviemul de Război este o lucrare dificilă, cântată la Timișoara o singură dată, în 20 mai 2005. La vremea aceea, când corul era format și din semiprofesioniști, a fost nevoie de șase luni pentru a învăța lucrarea.

Alături de Orchestra simfonică a Filarmonicii Banatul Timișoara, participă Corul "Ion Românu" pregătit de maestrul Iosif Todea, și Corul pe voci egale al Liceului de Artă "Ion Vidu", pregătit de maestra Maria Gyuris, cea care a pregătit și corul de copii care a cântat aceeași lucrare, în urmă cu 18 ani.

Biletele pot fi achiziționate de pe site-ul Filarmonicii Banatul Timișoara, de la casierie, de luni până vineri, între 10:00 - 13:00, și de pe myticket.ro.