Evenimentele săptămânii Înapoi

Recital de lieduri cu baritonul Liviu Holender

Publicat: marți, 2 Mai 2023 , ora 10.11

În 2018, cu evoluțiile sale la Opera Națională în Contele Almaviva din "Nunta lui Figaro" de Mozart și Silvio din "Paiațe" de Leoncavallo, baritonul Liviu Holender a lăsat o impresie frumoasă publicului bucureștean. Tânărul bariton a revenit la București la invitația Filarmonicii "George Enescu" pentru două concerte dirijate de Leo Hussain cu Stabat Mater op. 53 de Szymanowski.

Cu acest prilej, i s-a oferit și posibilitatea să susțină un recital de lieduri sub cupola Ateneului Român. În 18 martie, într-o sală cu o acustică ideală pentru un recital de lied, Liviu Holender a ales să prezinte alături de pianista Juliette Journaux lieduri din creația compozitorilor Franz Schubert, Johannes Brahms, Richard Strauss, Gustav Mahler și Maurice Ravel.

Liviu Holender este un bariton cu o carieră promițătoare, deja cu un debut la Teatrul Scala din Milano, sub bagheta dirijorului Zubin Mehta și un altul în Festivalul Maggio Musicale Fiorentino cu Daniele Gatti la pupitru. Artistul este născut la Viena, dar a fost mereu în contact cu limba română și cu țara de origine a tatălui său, Ioan Holender. Tânărul bariton și-a descoperit de timpuriu pasiunea pentru lumea operei, ca membru al școlii de muzică a Operei de Stat din Viena. Din 2019, este solist al Operei din Frankfurt unde a interpretat rolurile Contele Almaviva din "Nunta lui Figaro" și Masetto din "Don Giovanni" și mai multe roluri secundare în operele "Rigoletto", "Tristan si Isolda" și "Carmen".

În acest an, Liviu Holender participă la proiectele Academiei "Orsay-Royaumont" din Paris și este bursier al Academiei de Lied de la Heidelberg, sub îndrumarea lui Thomas Hampson. La Paris a cunoscut-o și pe Juliette Journaux, despre care acesta a mărturisit, citez: "Este o tânără pianistă de concert. Ne-am cunoscut la o academie de canto din Paris pe care am urmat-o împreună acum trei ani și de atunci am susținut recitaluri împreună la Filarmonica din Paris, la Auditoriul de la Muzeul Orsay și la Radio France Musique, iar acum continuăm colaborarea la București, în cadrul Ateneului". Pe Juliette Journaux o regăsim ca maestru corepetitor, la Opera Comică, Opéra de Rouen, Festivalul Aix-en-Provence și Festivalul Tiroler din Austria.

Înregistrarea recitalului din 18 martie 2023 de la Ateneul Român o puteți asculta joi 4 mai, ora 19.00 la "Concertele Radio România Muzical".

Jeanine Costache