Evenimentele săptămânii Înapoi

Premieră mondială a unei lucrări de Ravel, în Festivalul de la Montpellier

Publicat: joi, 4 Iulie 2024 , ora 15.06

Un regal al muzicii franceze la răscrucea secolelor 19 și 20, în 9 iulie în cadrul Festivalului de la Montpellier și în direct la Radio România Muzical!

Programul se va deschide cu premiera mondială a unei lucrări pentru cor mixt și orchestră de Maurice Ravel, Amants qui suivez le chemin, manuscris achiziționat la sfârșitul anului 2023 de Biblioteca Națională a Franței. Această creație are la bază un poem de Armand Silvestre, Chanson galante, iar manuscrisul lui Ravel datează fără îndoială din primii ani ai secolului al 20: el dezvăluie admirația lui Ravel pentru Sirènes, a treia dintre Nocturnele lui Debussy (interpretată pentru prima dată în 1901, Ravel a scris o reducere pentru două piane).

Tot din creația lui Maurice Ravel veți asculta Suita Mama mea, gâsca și Suita nr.2 "Daphnis și Chloé". Solistul ansamblului Les Siècles, condus de Louis Langrée, va fi celebrul violonist Renaud Capuçon, care va interpreta o creație pentru vioară și orchestră din creația compozitoarei franceze Charlotte Sohy și Concertul neterminat op.14 pentru vioară și orchestră de Gabriel Fauré.

"Daphnis și Chloé" se desfășoară de asemenea sub semnul vocii îmbrățișate de orchestră, însă aici corul nu rostește niciun cuvânt, ci aduce o culoare aparte orchestrației.

În ceea ce privește suita Ma mère l'Oye, Ravel a scris pentru prima dată un ciclu de miniaruei pentru pian la patru mâini în 1908, pe care le-a orchestrat ulterior (versiunea prezentată în acest concert) înainte de a adăuga piese suplimentare și interludii pentru a-l transforma într-un balet.

Muzicienii din ansamblul Les Siècles folosesc instrumente franceze de la începutul secolului al XX-lea, instrumente care erau familiare atât lui Ravel, cât și lui Fauré. Acesta a început să scrie un concert pentru vioară în 1878, dar a finalizat doar primele două mișcări, care au fost prezentate în primă audiție în 1880. A distrus apoi a doua mișcare, pe care a reînviat-o ulterior ca lucrare de sine stătătoare, intitulată simplu Andante op. 75. Prima mișcare supraviețuitoare a acestui concert, marcată Allegro, este cea pe care o vom asculta în această seară.

Charlotte Sohy este o compozitoare franceză prea puțin cunoscută, din a cărei bogată creație se remarcă Simfonia "Marele Război". Lucrarea Thème varié pentru vioară și pian a fost finalizată în 1921, prezentată în premieră în anul următor și orchestrată în 1924. Această versiune a fost interpretată abia în 1987 la Belfort, sub conducerea lui François-Henri Labey și cu Hugues Wartelle solist. După cum sugerează titlul, tema este foarte ritmată, în re minor, și este variată de mai multe ori, conducând la o încheiere pașnică.

Nu pierdeți acest concert marți, 9 iulie, ora 21.00, live de la Opera Berlioz din Montpellier.

Andreea Kiseleff