Evenimentele săptămânii Înapoi

Patru ediții in memoriam Jodie Devos la Concerte de 5 stele

Publicat: luni, 1 Iulie 2024 , ora 10.05


Soprana belgiană Jodie Devos, stinsă din viață la cei 35 de ani, în 16 iulie 2024 la Paris, se află în prim planul seriei pe care i-o dedicăm la Concerte de 5 stele, între 1-4 iulie, la Radio România Muzical.

Jodie Devos a studiat mai întâi la Institutul de Muzică și Pedagogie din orașul belgian Namur, apoi la Academia Regală de Muzică din Londra, pe care a absolvit-o în 2013. A intrat în atenția publicului în 2014, când s-a clasat pe locul al doilea la Concursul Regina Elisabeta de la Bruxelles. Un an mai târziu primește titlul Tânărul artist al anului 2015 din partea International Classical Music Awards.

Jodie Devos a cântat deseori pe scenele pariziene, în 2014 alăturându-se Academiei Operei Comice din Paris și colaborând cu Opera Națională, Filarmonica, și Théâtre des Champs Elysées - acolo unde a urcat, de altfel, pentru ultima dată pe o scenă, în luna aprilie 2024. De asemenea, a susținut concerte împreună cu Orchestra Filarmonică Radio France, Orchestra Filarmonicii din Monte Carlo, Orchestra Națională a Belgiei și Orchestra Filarmonicii Regale din Liège, printre altele, sub bagheta unor dirijori precum Mikko Franck, Emmanuelle Haïm, François-Xavier Roth.

S-a remarcat, de-a lungul timpului, în roluri precum "Rosina" din "Bărbierul din Sevilla" de Gioachino Rossini, rolul titular din "Lakmé" de Leo Delibes, "Susanna" din "Nunta lui Figaro" și "Regina nopții" din "Flautul fermecat" de Wolfgang Amadeus Mozart, printre altele.

Colaborarea sopranei Jodie Devos Orchestra Radiodifuziunii din München și dirijorul Laurent Campellone s-a concretizat într-un album de debut - "Offenbach - Colorature", lansat în 2019 la Casa de discuri Alpha Classics și distins cu un premiu Diapason d'Or.

În memoria sa, Uniunea Europeană de Radio (EBU) îi dedică o serie pe care o veți putea audia pe frecvențele Radio România Muzical la Concerte de 5 stele, de luni până joi, între 1-4 iulie, de la ora 15:30. Înregistrările sunt oferite de Orchestra Națională a Franței, Orchestra Filarmonicii din Bruxelles și Orchestra Bach Concentus, cu lucrări semnate de Charles Gounod, Gustav Mahler, Heitor Villa-Lobos și Wolfgang Amadeus Mozart. Realizator Alexandra Scumpu-Baciu.