Evenimentele săptămânii Înapoi

Oratoriul "Messiah" de Georg Friedrich Handel cu Ansamblul Vocal Național Danez și Concerto Copenhagen, conduse de Lars Ulrik Mortensen

Publicat: marți, 13 Decembrie 2022 , ora 11.18

Sfârșitul de an ne aduce o nouă versiune în concert a oratorului "Messiah" de Georg Friedrich Handel. Este o tradiție pe continentul european de a asocia această monumentală lucrare cu Sărbătoarea Crăciunului, "în cel mai festiv concert al anului", potrivit prezentării oferite nouă prin Uniunea Europeană de Radio. Cu alte cuvinte avem ocazia să ascultăm "Messiah" de Handel într-o interpretare daneză transmisă în direct joi, 15 decembrie de la DR Koncerthuset, moderna sală de concerte din Copenhaga, reunind Ansamblul Vocal Național Danez, ansamblul Concerto Copenhaga, și patru soliști - soprana Joanne Lunn, contratenorul Alex Potter, tenorul Benedikt Kristjánsson și basul Stephan MacLeod, sub conducerea lui Lars Ulrik Mortensen, unul dintre cei mai experimentați claveciniști și dirijori ai momentului, desigur specializat în muzica veche .

13 aprilie 1742. La Dublin era interpretat în primă audiție noul mare oratoriu "Messiah", într-un concert de caritate cu participarea a două coruri din două catedrale - un triumf descris cu elocvență de presa irlandeză :"Ne lipsesc cuvintele pentru a exprima încântarea oferită unui public admirativ, venit în număr mare. Sublimul, grandiosul și tandrul puse în serviciul cuvintelor celor mai nobile și mai emoționante au conspirat spre fermecarea inimii și a auzului." Cred că aceste aprecieri își păstrează actualitatea până în zilele noastre, pentru că "Messiah" de Handel se interpretează cu același succes pe orice meridian și în orice formulă - apropiată de original, cu ansambluri de muzică veche relativ restrânse numeric sau în versiuni monumentale (chiar Mozart ar fi orchestrat o asemenea versiune).

De această dată, prin Lars Ulrik Mortensen și ansamblul Concerto Copenhaga, în mod evident ni se propune versiunea originală, mai exact două dintre cele trei părți ale oratoriului, care în narațiunea sa descrie viața lui Iisus Hristos, pornind de la profețiile lui Isaia și finalizîndu-se în partea a II-a cu celebrul Halleluja - un mod ideal de a ne apropia și noi, prin muzică de spiritul Sărbătorilor de Crăciun.

Marina Nedelcu