Agenda de concert Înapoi

Opera Labirint, eveniment în aer liber pe esplanada Operei Naționale București pe 3 iunie 2023

Publicat: miercuri, 31 Mai 2023 , ora 11.25

După succesul extraordinar al participării pentru prima dată a ONB în cadrul evenimentului Noaptea Muzeelor cu premiera spectacolului intinerant "Opera Vie", Opera Națională București aduce în atenția publicului sâmbătă, 3 iunie, între orele 12:00-16:00, conceptul OPERA Labirint pentru prima data în cadrul programului international Rendez-vous aux Jardins. Evenimentul va avea loc pe Esplanada Operei Naționale București, iar intrarea este liberă. Eveniment organizat în parteneriat cu Studioului Experimental în Artele Spectacolului Muzical "Ludovic Spiess" și Temple Media.

Publicul este așteptat să pătrundă într-un labirint sonor cu fragmente celebre din opere cunoscute și apreciate. Totodată, soliștii Studioului Experimental în Artele Spectacolului Muzical "Ludovic Spiess" vor susține recitaluri, iar pictori cunoscuți în spațiul cultural românesc, așa cum sunt Ion Nedelcu și Mugur Popa, își vor expune creațiile inspirate de lumea artistică.

Programul international "Rendez-vous aux jardins" a ajuns la cea de-a XIX-a ediție și se va desfășura în perioada 3 - 5 iunie 2023. Evenimentul de anul acesta are ca temă 'Grădinile istorice și patrimoniul verde în contextul schimbărilor climatice', potrivit Institutului Național al Patrimoniului. În cele trei zile alocate la nivel european Programului "Rendez-vous aux jardins" publicul larg este invitat să exploreze patrimoniul verde alături de proprietari, administratori, specialiști.

Pentru al nouăsprezecelea an consecutiv, evenimentele "Rendez-vous aux jardins" vor fi organizate în 2.200 de grădini din Franța, iar pentru al patrulea an în peste 500 de grădini din alte douăzeci de țări europene participante: Andorra, Belgia, Croația, Republica Cehă, Estonia, Germania, Ungaria, Irlanda, Italia, Lituania, Luxemburg, Monaco, Țările de Jos, Polonia, Portugalia, România, Rusia, Slovacia, Spania și Elveția.

Opera Națională București se află în plin proces de repoziționare în spațiul cultural românesc și european, astfel încât să atragă un public vast și să satisfacă gusturi cât mai variate. Scopul principal este, dincolo de a-și deschide porțile și de a fi accesibilă și altor categorii de public decât cele tradiționale, să creeze noi generații de iubitori ai operei.

Printre evenimentele care se înscriu în această linie se află tururile ghidate care vizează grupuri de persoane ce își doresc să pătrundă dincolo de cortină, dar și evenimente în aer liber, în grădina din fața clădirii de patrimoniu, cu o importanță crescută pentru România. Astfel, un eveniment de marcă este și Promenada Operei, ajuns anul acesta la cea de a XIII-a ediție și care se desfășoară, în mod tradițional pe esplanada operei, anul acesta fiind programată pe 26 august. Ediția de anul trecut a cuprins 12 ore de muzică și activități inedite de educație, relaxare și mișcare în aer liber. Publicul a fost invitat la un veritabil regal de opera și balet. Totodată, pentru copii a fost organizat programul de ateliere "Desculț în iarbă", în cadrul căruia au putut participa la lecții de pictură, ore de sport și o bibliotecă în aer liber. Intrarea a fost liberă în limita locurilor disponibile.

OPERA Labirint își propune să se plieze pe dezideratele turismului cultural de înaltă ținută, astfel încât să devină și pentru publicul european o destinație culturală de neratat. Mai mult, sincretismul cultural propus poate să atragă un public variat, care să descopere și chiar să îndrăgească diferite categorii de artele spectacolului, complementare celor cu care s-a obișnuit deja.

Participarea se face în ordinea prezentării la eveniment.