Actualitatea internațională Înapoi

Mezzosoprana Grace Bumbry s-a stins din viață duminică, 7 mai, la vârsta de 86 de ani

Publicat: marți, 9 Mai 2023 , ora 0.00

Renumita mezzosoprană americană Grace Bumbry a încetat din viață duminică, 7 mai, la vârsta de 86 de ani. Regretata artistă a fost una dintre primele soliste de culoare care au cucerit scenele internaționale de operă.

Născută în 4 ianuarie 1937 în St. Louis, Missouri, Grace Bumbry și-a dedicat peste 40 de ani scenei lirice internaționale, întinderea remarcabilă a vocii sale permițându-i să abordeze și repertoriul de soprană, la începutul carierei.

A debutat în 1960 la Opera din Paris ca "Amneris" din opera Aida de Verdi, iar în 1961 a fost prima solistă afro-americană care s-a aflat pe scena prestigiosului Festival de la Bayreuth, devenind astfel o deschizătoare de drumuri pentru alte femei de culoare din domeniul operei. În anul 1966 a apărut în rolul Carmen din opera cu titlul omonim de Georges Bizet în două producții diferite, una la Salzburg, sub bagheta lui Herbert von Karajan și la Opera din San Fransisco, acest rol ramânând unul de referință pentru cariera sa.

După retragerea ei de pe scena lirică din 1997, regretata artistă a rămas activă pe scena de concert, în repertoriul vocal-simfonic, derulând și o valoroasă activitate pedagogică.

Ioana Țintea