Evenimentele săptămânii Înapoi

Magnus Lindberg și Anton Brukner în direct de la Hamburg

Publicat: marți, 2 Mai 2023 , ora 10.13

La Elbphilharmonie din Hamburg luna mai este dedicată Festivalului Internațional de Muzică. După ce a explorat în edițiile anterioare teme precum utopia, credința, speranța și natura, cea din 2023 este despre dragoste. Printre evenimentele anunțate: Sir John Eliot Gardiner care își sărbătorește cea de-a 80-a aniversare cu un ciclu Brahms și Filarmonica din Viena care va cânta sub bagheta mult apreciatului dirijor Jakub Hrùča.

Desigur, festivalul atrage publicul mai ales prin rezonanța numelor invitate, iar ediția din acest an nu se dezminte. Vedetele mult așteptate sunt Cecilia Bartoli, Jonas Kaufmann, Lang Lang, Maurizio Pollini, Krystian Zimerman, Barbara Hannigan și Yuja Wang. Din păcate, însă, aceasta din urmă va fi înlocuită, din motive medicale, de Tamara Stefanovich - o pianistă care dă dovadă de o mare rezistență fizică într-un maraton de sonate, cu o durată estimată la cinci ore.

Tamara Stefanovich o va înlocui pe Yuja Wang în 5 și 7 mai, în concertele dirijate de Esa-Pekka Salonen.

Misiunea muzicienei născute la Belgrad este una dificilă, căci ea nu va interpreta o partitură consacrată din repertoriul pianistic, ci un concert în primă audiție germană - Concertul nr. 3 pentru pian și orchestră de Magnus Lindberg. Este o lucrare comandată de Centrul Național al Artelor din China, Orchestrele Simfonice din San Francisco, Toronto și Paris și de Orchestra Elbphilharmonie.

Magnus Lindberg a scris lucrarea pentru pianista Yuja Wang după ce a auzit-o cântând Concertele pentru pian nr. 1 și 2 de Dmitri Șostakovich la Elbphilharmonie, iar premiera mondială urma să aibă loc în China. Pandemia de COVID-19 a amânat premiera pentru 13 octombrie 2022 la Davies Symphony Hall, unde Yuja Wang a fost solistă în compania Orchestrei Simfonice din San Francisco dirijate de prietenul lui Magnus Lindberg, compatriotul său Esa-Pekka Salonen.

Iată, și în 5 mai, dirijorul finlandez prezintă în premieră germană lucrarea lui Magnus Lindberg, având-o solistă pe Tamara Stefanovich. Esa-Pekka Salonen asociază acestei lucrări, care începe să-și croiască un drum în istoria muzicii, Simfonia a VI-a de Anton Bruckner - o lucrare mai puțin cântată, criticată și pe nedrept vitregită de cronicari. "A șasea simfonie de Bruckner fascinează prin interacțiunea perfectă dintre îndrăzneală și control, intelect și emoție. Este exact lucrul potrivit pentru un artist cuprinzător precum Esa-Pekka Salonen.” - se scrie în prezentarea concertului din 5 mai 2023 de la Elbphilharmonie din Hamburg.

Radio România Muzical vă prilejuiește audiția acestui concert cu începere de la ora 21.00, în cadrul emisiunii Scena europeană.

Jeanine Costache