Evenimentele săptămânii Înapoi
Live de la Stuttgart: Beethoven cu violonista Isabelle Faust și dirijorul Hannu Lintu
Actuala Orchestră Simfonică a Radiodifuziunii din Stuttgart continuă istoria celor două colective simfonice care au activat în această zonă a Germaniei decenii de-a rândul iar programele sale aduc în atenție o largă deschidere repertorială, prilejuind și întâlnirea cu personalități de prestigiu ale artei interpretative actuale. Un astfel de exemplu oferă și afișul acestei săptămâni, cu serile de joi și vineri la Sala Beethoven din cadrul complexului "Liederhalle" din Stuttgart, reluat sâmbătă la Karlsruhe și duminică la Freiburg (cea de a 2-a reședință a acestui ansamblu simfonic), în prim plan fiind dirijorul finlandez Hannu Lintu și violonista Isabelle Faust.
Solista serii - a cărei biografie a fost legată la început de orașul Stuttgart - a fost și "artist în rezidență" al acestei stagiuni; de-a lungul unei cariere impresionante, onorate și cu numeroase premii care i-au răsplătit discografia bogată, Isabelle Faust a oferit numeroase versiuni ale monumentalului Concert op.61 pentru vioară și orchestră de Beethoven (inclusiv apelând la sonoritățile specifice epocii respective, folosind - de exemplu - corzi de gută în locul celor moderne). Vom avea așadar ocazia de a asculta varianta unui muzician care caută mereu să descopere noi valențe ale unor partituri bine cunoscute (așa cum a mărturisit că a dorit să ofere și în cadrul Integralei Sonatelor pentru pian și vioară de Beethoven, înregistrată în compania pianistului Alexander Melnikov - o realizare discografică multiplu premiată cu ani în urmă). Va fi interesant de urmărit în această transmisiune în direct scriitura "cadenzelor" solistice, refăcută pentru vioară după cele imaginate chiar de Beethoven pentru versiunea pianistică a acestui opus…
Pare absolut firesc ca un dirijor finlandez oaspete să propună o pagină amplă de Sibelius în programul său: Hannu Lintu a ales cea de a 3-a Simfonie a marelui romantic finlandez, alăturându-i un poem simfonic scris de un comtemporan al lui Sibelius: Erkki Melartin. Cu zece ani mai tânăr decât Sibelius, Melartin s-a stins cu două decenii înaintea acestui "bard" al culturii finlandeze. Cu o creație amplă și variată (cuprizând în jur de 1000 de lucrări, incluzând și 6 simfonii și o operă), cu o carieră dirijorală și pedagogică de prestigiu în țara sa, Melartin a revenit în atenția vieții muzicale internaționale actuale, iar Hannu Lintu are de ani bun în repertoriul său acest spectaculos poem simfonic "Traumgesicht" op.70 (scris în 1910).
O altă noutate pentru mulți dintre dumneavoastră va fi - probabil - și lucrarea lui Feruccio Busoni "Berceuse Elegiaque" op.42, cu tonurile sale mai degrabă impresioniste, cu o lentă traversare a plajelor sonore, mizand pe rafinament și nu neapărat pe strălucire (lucrarea scrisă initial pentru pian solo și apoi pentru orchestra este de altfel asociată unui moment trist al biografiei muzicianului Italian).
O selecție de complexitate interpretativă, în coordonate contrastante, solicitând mobilitatea expresivă a ansamblului - iată ceea ce propune acest program al Orchestrei Simfonice a SWR la Stuttgart vineri 28 iunie, pe care Radio România Muzical îl transmite în direct de la 21.