Evenimentele săptămânii Înapoi

LIVE. Concert comemorativ la 83 de ani de la bombardamentele care au distrus orașul Rotterdam

Publicat: luni, 8 Mai 2023 , ora 14.29

Vă invităm să urmăriți un eveniment muzical deosebit pe care Radio România Muzical îl va prelua în transmisiune directă, duminică, 14 mai, de la ora 15.12.

Ansamblul coral "Laurens Collegium" împreună cu Orchestra Filarmonicii din Rotterdam vor concerta la Sala "de Doelen" sub bagheta lui Lahav Shani. Soliste vor fi soprana Chen Reiss și mezzosoprana Anna Larsson.

"De Doelen Concert and Congress Building" din centrul orașului Rotterdam: acesta a fost locul ales pentru desfășurarea unui concert organizat în amintirea bombardamentelor care au avut loc asupra orașului Rotterdam acum 83 de ani.

Orchestra Filarmonicii din acest oraș omagiază reînvierea citadină din propria cenușă, interpretând chiar Simfonia Învierii de Gustav Mahler, Simfonia a II-a în do minor, o descriere muzicală copleșitoare a Apocalipsei și a Învierii, realizată de marele compozitor austriac în 1895. Mahler, autor a 10 simfonii, a fost în același timp și unul dintre cei mai apreciați dirijori ai timpului său.

"Nu există nici o pedeapsă și nici o recompensă", ne spune compozitorul făcând referire la această viziune a sa asupra Paradisului. "O iubire copleșitoare ne luminează ființa."

Veți putea audia o lucrare magistrală, asemănată cu Simfonia a 9-a de Beethoven datorită finalului grandios intonat de soliști, cor și orchestră.
Laura Ana Mânzat