Evenimentele săptămânii Înapoi

La Radio România Muzical - Anton Bruckner - 200 de ani

Publicat: vineri, 30 August 2024 , ora 14.35

Născut într-o zi de 4 septembrie a anului 1824, Anton Bruckner avea să devină unul dintre importanții artiști ai muzicii clasice. A fost un organist admirat pentru interpretările sale, un profesor devotat dar mai ales un creator de referință, în special în genul simfonic și vocal-simfonic. Lucrările sale au fost considerate puncte de reper ale Romantismului de final de veac XIX dar și un început pentru muzica contemporană a secolului XX. Dintre opusurile sale cele mai importante și mai cunoscute rămân simfoniile sale.

Pentru că în 2024, se împlinesc 200 de ani de la nașterea sa, pentru a-i cinsti memoria așa cum se cuvine, în această săptămână, în cadrul emisiunii "Scena europeană", pe parcursul a cinci episoade vă propunem să ascultați 10 dintre simfoniile compuse de Anton Bruckner în decursul a peste 30 de ani, între 1863-1896. Specialiștii consideră că atunci "Când ascultăm o simfonie de Bruckner, întâlnim unele dintre cele mai complexe scrieri simfonice create vreodată".

Aceste "catedrale ale sunetului", așa cum au fost denumite, reprezintă o piatră de încercare și pentru cei care doresc să atingă perfecțiunea în arta dirijoratului. Printre aceștia se numără Herbert Blomstedt, Andrew Manze, Jukka Pekka Saraste, Vasily Petrenko, Kirill Petrenko, John Storgards, Dennis Russell Davies, Riccardo Muti, Sir Antonio Pappano și Christian Thielemann. Sunt 10 maeștrii ai baghetei care cu siguranță vă vor oferi 10 variante interesante ale universului simfonic creat acum 200 de ani de cel care a fost Anton Bruckner.

Așadar, la Radio România Muzical, vă propunem un regal sonor prin intermediul concertelor oferite de Uniunea Europeană de Radio, care se va desfășura de luni până vineri, din data de 2 până în 6 septembrie 2024, de la ora 21.00, în cadrul celor cinci ediții ale emisiunii "Scena europeană".

Audiție plăcută!


Octavia Galescu