Evenimentele săptămânii Înapoi

Încă o seară din Festivalul de la Verbier LIVE la Radio România Muzical

Publicat: miercuri, 31 Iulie 2024 , ora 9.22
Bach și Mahler cuprinde programul concertului din 1 august transmis în direct de Radio România Muzical. Este ultimul concert transmis din Festivalul de la Verbier, desfășurat în perioada 18 iulie - 4 august 2024.

Trei decenii împlinește festivalul elvețian desfășurat în principal în faimoasa Salle des Combins, unde publicul din întreaga lume vine să experimenteze muzica la cel mai înalt nivel, într-un cadru care îi apropie de artiștii vedete, precum pianista Yuja Wang și dirijorul Klaus Mäkelä - capete de afiș al concertului din 1 august. Din păcate, carismatica pianistă a fost nevoită să-și anuleze participarea la Festivalul Verbier anul acesta fiind înlocuită de David Fray.

"Exemplul perfect de muzician gânditor" - se spune despre pianistul francez care excelează în creația lui Johann Sebastian Bach, compozitorul pe care l-a ales și pentru seara de 1 august. Îl veți putea asculta în Concertul nr. 1 BWV 1052 în re minor pentru pian și orchestră - la bază, un concert pentru clavecin despre care se crede că este un aranjament al unui concert pentru vioară, ulterior transpus pentru orgă și utilizat mai târziu în două dintre cantatele sale. Pe David Fray îl veți asculta în compania Orchestrei Festivalului de la Verbier conduse de dirijorul Klaus Mäkelä. Doar 28 de ani are carismaticul dirijor finlandez, un muzician care frapează cu siguranța și simplitatea gestică, dezinvoltura și inovația gândirii sale muzicale.

Cu siguranță vă aduceți aminte cele două seri electrizante din finalul Festivalului Internațional George Enescu - ediția 2023 ce l-au avut la pupitru pe Klaus Mäkelä. Veți asculta Gustav Mahler în încheierea serii de 1 august din Festivalul de la Verbier - Simfonia a V-a în do diez minor - cu unul dintre cele mai incitante talente ale tinerei generații - dirijorul Klaus Mäkelä.


Jeanine Costache