Agenda de concert Înapoi

In memoriam Iancu Țucărman - 100 de ani de la naștere

Publicat: miercuri, 1 Februarie 2023 , ora 9.51

In memoriam Iancu Țucărman

Asociația culturală "Iancu TUCARMAN și Maria POPA" organizează miercuri, 8 februarie 2023, ora 19.00, la Sala Mică a Ateneului Român, un eveniment comemorativ dedicat distinsului om de cultură Iancu ȚUCĂRMAN, cu ocazia recentei împliniri a 100 de ani de la nașterea sa (30 Octombrie 1922).

Supraviețuitor al Holocaustului, al Pogromului de la Iași și al Trenului Morții (1941), model de bunătate și iubire de oameni, în ciuda vicisitudinilor prin care a trecut, Iancu ȚUCĂRMAN s-a implicat, cu devotamentul specific celor aleși, în împlinirea menirii sale: pe lângă profesia sa de inginer agronom, și-a asumat nobila îndeletnicire de încurajare, formare umană și profesională a unor tineri muzicieni de excepție.

Realizat în parteneriat cu Societatea Română de Radiodifuziune, Institutul Cultural Român, Filarmonica George Enescu, Asociația Fraterna (Iași) și cu sprijinul nemijlocit al Ambasadorului Adrian ZUCKERMAN (S.U.A.), evenimentul cuprinde un recital oferit de fagotistul Traian STURZA, câștigător al Premiului "Iancu ȚUCĂRMAN", obținut în cadrul competiției internaționale "Youth of Music" 2022, care susține concerte în compania orchestrelor din Iasi, LaGrange, Dusseldorf, Viena (Orchestra Academiei de vara a Filarmonicii) și Dubrovnik, și de pianista Mihaela MANEA, descoperită și susținută de Iancu ȚUCĂRMAN pe tot parcursul afirmării sale.

În cadrul recitalului va fi interpretată, în primă audiție, lucrarea "Aduceri aminte", pentru fagot, dedicată de compozitorul Ulpiu VLAD lui Iancu ȚUCĂRMAN.

Programul va mai cuprinde lucrări semnate de: Francois Devienne, Joseph Haydn, Franz Liszt, Heitor Villa-Lobos, Isang Yun, Roger Boutry și Ulpiu Vlad

Detalii: https://tockify.com/stagiune/detail/343/1675875600000

În deschiderea comemorării, actorul George CUSTURĂ va prezenta o laudatio elaborată de prof. univ. emerit Vasile MORAR

Biletele se pot cumpăra

De la Casa de Bilete a Ateneului Român (Program: Marți - Vineri 12:00 - 19:00, Telefon: 021.315.68.75. Plata doar în numerar)

Online, accesând site-ul www.fge.org.ro - secțiunea "Calendar".