Evenimentele săptămânii Înapoi

ÎN DIRECT - Lahav Shani și Gil Shaham pe scena Sălii Herkules din Munchen

Publicat: luni, 16 Ianuarie 2023 , ora 15.06

Violonistul Gil Shaham, artist în rezidență al Orchestrei simfonice a Radiodifuziunii Bavareze în stagiunea 2013-2014, revine pe scena Sălii Herkules din München în calitate de solist al Concertului pentru vioară și orchestră de Samuel Barber. Concertul are loc în 19 și în 20 ianuarie 2023, iar la Radio România Muzical vă propun, în transmisiune directă, cea de-a doua seară. Pe afiș mai sunt înscrise Short Ride în a Fast Machine - piesa lui John Adams cu care se deschide concertul - și Dansurile simfonice op. 45 de Serghei Rahmaninov, care marchează finalul serii muzicale. La pupitrul dirijoral se va afla Lahav Shani.

Unul dintre violoniștii importanți ai timpurilor noastre, Gil Shaham este câștigător al mai multor premii Grammy și a fost desemnat, în anul 2012, "Instrumentistul anului", de publicația Musical America. El susține în întreaga lume atât concerte cu orchestre și dirijori de renume, cât și recitaluri. Printre cele mai importante reușite ale ultimilor ani se numără înregistrarea integralei sonatelor și partitelor pentru vioară solo de J.S. Bach. Cu orchestra, Gil Shaham continuă și în această stagiune explorarea "Concertelor pentru vioară din anii 1930", incluzând lucrări de Barber, Bartok, Berg, Korngold, Prokofiev, printre alții. Născut în Champaign-Urbana, Illinois, în 1971, Shaham s-a mutat împreună cu părinții săi în Israel, unde a început să studieze, la vârsta de șapte ani, vioara cu Samuel Bernstein de la Academia de Muzică Rubin. A primit burse anuale din partea Fundației Culturale America-Israel, iar în 1981 a debutat cu Orchestra Simfonică din Ierusalim și cu Filarmonica din Israel, anul următor câștigând premiul întâi la Concursul Claremont din Israel. A devenit apoi bursier la Juilliard din New Yotk și a studiat, de asemenea, la Universitatea Columbia. Gil Shaham a primit o bursă Avery Fisher în 1990, iar în 2008 a primit și premiul Avery Fisher. Gil Shaham cântă pe vioara Stradivarius Countess Polignac din 1699 și pe vioara Antonio Stradivari, manufacturată la Cremona în 1719.

Partener de scenă în concertul din 20 ianuarie îi este șeful de orchestră Lahav Shani, care începând cu anul 2018 este dirijorul șef al Orchestrei Filarmonicii din Rotterdam. Din stagiunea 20/21 și-a început și activitatea de director muzical al Orchestrei Filarmonicii din Israel, preluând funcția de la Zubin Mehta, care a deținut acest post timp de 50 de ani. Anterior, Shani a fost principalul dirijor invitat al Orchestrei Simfonice din Viena. Relația strânsă a lui Shani cu Orchestra Filarmonicii din Israel a început cu mai bine de 10 ani în urmă. El a debutat cu orchestra la vârsta de 16 ani, în calitate de pianist, iar în 2007, pe când avea 18 ani, a cântat Concertul pentru pian de Ceaikovski sub bagheta lui Zubin Mehta. A continuat să cânte în mod regulat cu orchestra, însă în calitate de contrabasist. În 2013, după ce a câștigat Concursul internațional de dirijat Gustav Mahler de la Bamberg, orchestra l-a invitat să intervină pentru a dirija concertele de deschidere a stagiunii, iar de atunci înainte, Lahav Shani a revenit la orchestră în fiecare an, atât ca dirijor, cât și ca pianist. Printre cele mai importante angajamente recente și viitoare ca dirijor invitat se numără cele cu Orchestrele Filarmonicilor din Viena, Berlin, Orchestra Gewandhaus, Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Bavareze, London Symphony Orchestra, Filarmonica della Scala, Orchestrele Simfonice din Boston, Chicago, Royal Concertgebouw Orchestra, Philadelphia Orchestra, Budapest Festival Orchestra, Orchestre de Paris și Philharmonia Orchestra. În stagiunea 2022/2023, Shani își începe și rezidența de trei ani la Konzerthaus Dortmund. Născut la Tel Aviv în 1989, Shani și-a început studiile de pian la vârsta de șase ani cu Hannah Shalgi, înainte de a continua cu profesorul Arie Vardi la Școala de Muzică Buchmann-Mehta. A continuat să studieze dirijatul cu profesorul Christian Ehwald și pianul cu profesorul Fabio Bidini la Academia de Muzică Hanns Eisler din Berlin și a fost îndrumat de Daniel Barenboim în perioada în care a studiat acolo.

Pe cei trei compozitori prezenți pe afiș îi leagă teritoriul american - John Adams (în vârstă de 75 de ani) și Samuel Barber au fost americani, iar Serghei Rahmaninov, deși rus, și-a petrecut o bună parte din viață în Statele Unite ale Americii. De altfel suita orchestrală Dansuri simfonice a fost compusă în întregime în lumea nouă.

Vă aștept vineri, 20 ianuarie 2023, de la ora 21.00, la Scena europeană.


Irina Cristina Vasilescu