Evenimentele săptămânii Înapoi

În direct de la Opera de Stat din Viena - Monteverdi: Întoarcerea lui Ulise în patrie

Publicat: marți, 28 Martie 2023 , ora 13.11

Duminica aceasta, 2 aprilie 2023, vă aștept puțin mai devreme decât de obicei, de la ora 19.30, la o ediție specială a emisiunii Opera în interpretări de referință.

Ascultăm în transmisiune directă de la Opera de Stat din Viena, o creație de la mijlocul secolului al XVII-lea, semnată Claudio Monteverdi - opera "Întoarcerea lui Ulise în patrie".

Deși Monteverdi (1567 - 1643) a compus multe opere, până în zilele noastre s-au păstrat doar trei dintre partiturile sale pentru scenă: Orfeu, cu siguranță cea mai cunoscută creație a sa, datată 1607, și două opere compuse de artistul italian înspre sfârșitul vieții sale: Întoarcerea lui Ulise în patrie, din 1640, și Încoronarea Popeei, datată 1642.

Bazată pe Odiseea lui Homer, Întoarcerea lui Ulise în patrie folosește povestea din cânturile 13-23 ale epopeei, în care Ulise se întoarce acasă din Războiul Troian, după o foarte lungă absență, de 20 de ani, și îi ucide pe pretendenții soției sale, care au pus stăpânire pe palatului lui. Monteverdi avea 73 de ani atunci când a compus opera, având la bază libretul lui Giacomo Badoardo. Prima audiție din 1640, în timpul Carnavalului de la Veneția, s-a bucurat de mare succes, motiv pentru care opera a fost prezentată și anul următor, lucru neobișnuit pentru acea vreme. Spectacolele au avut loc la unul dintre teatrele de operă publice nou deschise la Veneția; acestea era instituții cu buget mic, ce urmăreau să mulțumească gusturile maselor. Partitura a dispărut apoi, fiind regăsită abia la sfârșitul secolului al XIX-lea, când un manuscris nesemnat a fost găsit la Viena, dovadă, probabil, a unei producții ce avusese loc acolo. Dar abia la mijlocul secolului al XX-lea, când au fost descoperite alte documente, s-a concluzionat că muzica este o operă autentică a lui Monteverdi.

Iată opera revenită la Viena, pe scena Operei de Stat, într-o producție nouă, în regia lui Jossi Wieler și a lui Sergio Morabito, cu Pablo Heras-Casado (foto) la pupitrul dirijoral. Odată cu punerea în scenă a acestei creații, Il ritorno d'Ulisse in patria, Opera de Stat din Viena încheie ciclul dedicat lui Claudio Monteverdi, deschis în ultimele două stagiuni cu L'incoronazione di Poppea și La favola di Orfeo. Spectacolul cu Ulise va fi reluat în zilele de 4, 8, 11, 14 aprilie la Opera de Stat din Viena.

Distribuția serii de premieră, din 2 aprilie 2023, îi aduce pe scenă, între alții, pe baritonul austriac Georg Nigl (în rolul lui Ulise), pe mezzo-soprana americană Kate Lindsey (Penelope), pe tenorul canadian Josh Lovell (Telemaco), pe mezzo-soprana portoricană Isabel Signoret (în Minerva).


Întoarcerea lui Ulise în patrie este, cu siguranță, cea mai puțin cunoscută și mai puțin cântată dintre cele trei opere ale lui Monteverdi care au supraviețuit. Unul dintre motive este redescoperirea și autentificarea relativ recentă a partiturii, celălalt este faptul că libretul operei face ca opusul să fie destul de dificil de pus în scenă. Muzica lui Monteverdi este, însă, deasupra acestor probleme, iar Întoarcerea lui Ulise este o dovadă în plus că artistul italian rămâne relevant chiar și în zilele noastre.

Irina Cristina Vasilescu