Evenimentele săptămânii Înapoi

În direct de la Hanovra

Publicat: vineri, 5 Mai 2023 , ora 12.43

Andrew Manze se apropie de finalul contractului său cu Orchestra Filarmonică a Radiodifuziunii Germane din Hanovra. Se încheie astfel o serie de 9 stagiuni de mare succes (ce a debutat în 2014), în care apreciatul muzician britanic a fost dirijor șef al acestui ansamblu, modelându-i semnificativ sound-ul.

Penultimul concert conceput și condus de Andrew Manze va avea loc joi, 11 mai 2023, la Studioul Mare al Radiodifuziunii Germane din Hanovra, iar Radio România Muzical este unicul post din rețeaua Uniunii Europene de Radio care îl preia în direct.

Vom urmări un program ce se va deschide cu Poemul simfonic „O noapte pe muntele pleșuv” de Modest Musorgski (în versiunea completată și orchestrată de Nikolai Rimski-Korsakov), apoi vom asculta Concertul op. 91 pentru corn și orchestră de Reinhold Glière, iar în final va răsuna arhicunoscuta muzică a baletului „Ritualul primăverii” (Imagini din Rusia păgână) de Igor Stravinski.

Cu această ocazie, Andrew Manze a dorit să colaboreze cu tânărul muzician Ivo Dudler în ipostază solistică. Elvețianul Ivo Dudler este membru al Orchestrei Filarmonice a Radiodifuziunii Germane din Hanovra începând din anul 2017, pe când avea doar 23 de ani, acesta activând în calitate de solist-instrumentist al ansamblului. Cu numeroase premii în palmares, Ivo Dudler derulează și o carieră solistică, dar este și membru al unor formații camerale. Încântat de oportunitatea de a evolua în fața colegilor săi și sub bagheta dirijorului-șef, tânărul cornist ne va surprinde la încheierea primei părți a concertului de Glière cu propria cadență, alegând să creeze una (partitura are consemnată o cadență semnată de Valeri Poleh – primul interpret al acestei partituri, cel pentru care a și fost compus acest concert).

O adevărată călătorie inițiatică în lumea miturilor și legendelor precreștine constituie cele două opusuri rusești ce flanchează mai rar cântatul concert pentru corn de Glière (compozitor de origine germano-poloneză născut la Kiev și decedat la Moscova). Așadar, ritmuri și sonorități barbare primitive, ce au declanșat aprige reacții de revoltă cu peste un secol în urmă ne vor cuprinde în interpretarea Orchestrei Filarmonice a Radiodifuziunii Germane din Hanovra conduse de dirijorul-șef Andrew Manze. Un moment de respiro și o reală delectare vor constitui audiția concertului pentru corn – o largă paletă de culori reflectată de armoniile de tip romantic și liniile melodice deosebit de frumoase, pe o structură ce necesită un interpret cu o tehnică desăvârșită, pentru a exploata registrele instrumentului, conducând frazele pe respirații lungi, dar dovedind și o agilitate demnă de un deosebit virtuoz al cornului.

Vă invit joi, 11 mai, de la ora 21.00, în cadrul emisiunii Scena europeană, pentru a urmări acest concert atractiv, transmis în direct de la Studioul Mare al Radiodifuziunii Germane din Hanovra.

Florica Jalbă