Evenimentele săptămânii
Înapoi
În direct de la Düsseldorf: Concertul de Gală al International Classical Music Awards (ICMA)

Concertul de Gală al International Classical Music Awards (ICMA), ediția 2025, este preluat în transmisiune directă la Radio România Muzical. Cea de-a XIV-ediție a acestor premii, printre cele mai importante acordate la nivel mondial și deseori numite "Oscarurile muzicii clasice", se desfășoară în acest an la Düsseldorf (capitala landului Renania de Nord-Westfalia), în data de 19 martie. Noi vom urmări, timp de peste 3 ore, concertul susținut de orchestra simfonică din capitala landului, ce are loc la Tonhalle, după ceremonia de înmânare a premiilor.
În cadrul galei, vom asculta doar pe o parte dintre câștigătorii ediției. Printre aceștia și un muzician român, violistul Vlad Bogdănaș - membru al Cvartetului Danel, care va evolua alături de ansamblul din care face parte.
Ca de obicei, ne este prezentată o distribuție impresionantă, care, în acest an, reunește 11 soliști (3 artiști lirici și 8 instrumentiști), 1 cvartet de coarde și 6 dirijori.
La conducerea Orchestrei Simfonice din Düsseldorf se vor succeda dirijorul principal al acesteia - Ádám Fischer și Vitali Alekseenok - dirijor șef al Operei Germane de pe Rin, alături de alți patru dirijori invitați: Christoph Ehrenfellner, Łukasz Borowicz, Leonardo Garcia Alarcón și Alessandro Tampieri. Ádám Fischer și orchestra pe care o conduce se numără printre premianți, atât dirijorul, cât și ansamblul primind câte un premiu special (Special Achievement Award).
Soliști - contratenorul Andreas Scholl, baritonii Samuel Hasselhorn și Jérôme Boutillier, pianiștii Can Çakmur, Can Saraç, Anna Gourari și Oliver Triendl, violoniștii Gidon Kremer și Stanko Madiæ, precum și violonceliștii Benjamin Kruithof și Ettore Pagano.
Conform declarației organizatorilor, vom avea parte de cel mai diversificat program din istoria acestor gale. Sunt 16 lucrări ce acoperă toate epocile stilistice, de la baroc la contemporan, inclusiv o primă audiție absolută, Wiener Blut 200 - creație semnată de Christoph Ehrenfellner.
În pauza concertului de gală veți putea asculta și câteva intervenții în direct prin telefon, de la fața locului. Cristina Comandașu - manager Radio România Muzical, va lua parte la seria de evenimente ce se derulează la Düsseldorf, fiind membră a juriului ICMA începând din decembrie 2020, dar nu va fi singura reprezentantă a României. Cristina Uruc (manager interimar Artexim) este la Tonhahlle pentru a prelua premiul câștigat de Cristian Măcelaru la secțiunea "Muzică simfonică". Și... Filarmonica de Stat "Transilvania" din Cluj-Napoca este reprezentată la eveniment de Sabina Constantin (consultant artistic), întrucât această instituție va fi gazda ediției din 2027 a premiilor ICMA. Va fi pentru prima dată când un eveniment de o asemenea anvergură se va organiza în România, iar Concertul de Gală ce va avea loc după Ceremonia de înmânare a premiilor se va derula la sala de concerte (încă neinaugurată) a noului sediu al Academiei Naționale de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca (sală cu cca 1000 de locuri). Nu cel din urmă interlocutor al meu va fi violistul Vlad Bogdănaș - membru al Cvartetului Danel, cu impresii „la cald” în urma interpretării în Gală alături de ansamblu a părții I din Cvartetul nr. 2 de Șostakovici.
International Classical Music Awards (ICMA) sunt printre cele mai cunoscute și apreciate premii ale industriei discografice internaționale. Juriul este alcătuit din critici muzicali profesioniști de la cele mai importante reviste, reviste online și posturi de radio. Anul acesta, juriul a acordat 10 premii speciale și 16 premii pentru producții audio-video, acestea din urmă fiind lansate între 1 noiembrie 2023 și 31 octombrie 2024. Premiile speciale ICMA se acordă în urma propunerilor membrilor juriului și votului tuturor membrilor juriului.
Vă reamintesc și prezența românească în lista premianțiilor din acest an: la categoria "Muzică simfonică" - albumul George Enescu semnat de Orchestra Națională a Franței condusă de dirijorul Cristian Măcelaru, cuprinzând cele două Rapsodii Române și primele trei simfonii enesciene. La categoria "Muzică de cameră", premiul i-a revenit Cvartetului franco-belgian Danel din care face parte violistul Vlad Bogdănaș; ansamblul a primit premiul pentru integrala Cvartetelor de coarde de Dmitri Șostakovici. Iar unul dintre cele 10 premii speciale ICMA 2025, Special achievement, i-a fost acordat pianistului german Oliver Triendl, în a cărui discografie recentă se regăsesc albume ce cuprind Concertul în Do major pentru pian și orchestră de Radu Paladi (disc lansat în 2022, înregistrat alături de Orchestra Filarmonică din Württemberg Reutlingen dirijată de Eugene Tzigane) și Concertul pentru pian și orchestră de Paul Constantinescu (disc lansat în 2024, înregistrat alături de Orchestra Filarmonicii Germane de Nord din Rostock dirijată de Marcus Bosch).
Vă invit miercuri, 19 martie, de la ora 21.00, în cadrul emisiunii Scena europeană de la Radio România Muzical, pentru a urmări, în direct de la Düsseldorf, Gala ICMA.
(c) Susanne Diesner