Evenimentele săptămânii Înapoi

"Exiles: Remembrances" de Julian Anderson și Simfonia a V-a op. 47 în re minor de Dmitri Șostakovici - propunerile dirijorului Manfred Honeck la Isarphilharmonie din Munchen

Publicat: marți, 28 Martie 2023 , ora 8.10

"Exiles: Remembrances" de Julian Anderson - o lucrare compusă pentru a fi prezentată în premieră mondială în ianuarie 2022 (primă audiție anulată, însă, din cauza pandemiei) și Simfonia a V-a op.47 în re minor de Dmitri Șoștakovici - o altă lucrare care a apărut într-o perioadă de izolare și retragere - sunt alegerile dirijorului Manfred Honeck pentru seara de 31 martie 2023 de la Isarphilharmonie. din Munchen.

Este a doua dintre cele trei seri dirijate de Manfred Honeck. Sub bagheta sa vor evolua Corul și Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Bavareze. În sfârșit, compoziția lui Julian Anderson "Exiles: Remembrances" poate fi auzită pentru prima dată la München. Chiar experiența pandemiei l-a inspirat pe compozitor, schițând în lucrarea sa o panoramă largă a nenumăratelor aspecte ale exilului, fie ele interne sau externe, individuale sau colective.

Este "o meditație despre părăsirea țării natale și dorul de a se întoarce". Lucarea scrisă pentru soprană, cor și orchestră, o are solistă pe Julia Bullock - o soprană a tinerei generații de artiști, o vedetă nonconformistă, o voce a tinerilor americani implicată în viața artistică, dar și în cea politică. Julia Bullock este în opinia cronicarilor, o cântăreață pasională care știe să comunice direct cu publicul, o artistă care creează proiecte inedite și în plus arată ca un star de cinema, frumoasă și sofisticată și cu o prezență scenică extrem de plăcută.

Continuând această stare de exil și izolare, Manfred Honeck alege pentru partea a II-a a serii Simfonia a V-a op. 47 în re minor de Dmitri Șoștakovici. A fost scrisă în 1937, la un an după ce devenise un indezirabil al regimului stalinist, dizgrație care pentru Șostakovici însemna deportarea și moartea.

Drept urmare, compozitorul s-a izolat și a trăit în teroare, sentimente ce străbat simfonia a V-a, o lucrare care la premiera ei a emoționat publicul până la lacrimi, repurtând un impresionant succes.

Radio România Muzical preia acest concert, vineri, 31 martie 2023, ora 21.00, fiind transmis în cadrul emisiunii Scena europeană.


Jeanine Costache