Evenimentele săptămânii Înapoi

Dirijorul Zubin Mehta - primele concerte în România

Publicat: miercuri, 25 Septembrie 2024 , ora 11.50

O ediție specială a emisiunii Cutia cu amintiri, miercuri, 25 septembrie, îl are în prim plan pe legendarul dirijor Zubin Mehta, Președintele onorific al Festivalului și Concursului Internațional George Enescu. Maestrul revine la București la sfârșit de septembrie pentru două concerte speciale.

În anul 2024, România marchează 145 de ani de la momentul când primul evreu a devenit cetățean român. În acest context, Federația Comunităților Evreiești din România și Guvernul României organizează în perioada 29-30 septembrie două evenimente susține de Orchestra Filarmonicii din Israel, cu Zubin Mehta dirijor. Soliste vor fi violonista Lisa Batiashvili, în concertul din 29 septembrie de la Ateneul Român și pianista Martha Argerich, în 30 septembrie la Sala Palatului. Pentru ambele, biletele au fost epuizate, însă aveți ocazia de a le asculta în direct la Radio România Muzical.

Tot anul acesta se împlinesc 60 de ani de la primul concert la București al dirijorului Zubin Mehta, așa că am scos din Cutia cu amintiri înregistrări din acest eveniment inclus în ediția a III-a a Festivalului Internațional George Enescu. Din concertul găzduit de Sala Radio în 12 septembrie 1964, veți asculta Simfonia a 7-a de Anton Bruckner, cu Zubin Mehta la pupitrul Orchestrei Filarmonicii George Enescu. Dirijorul avea atunci 28 de ani.

Am completat programul cu o înregistrare din cel de-al doilea concert susținut de Zubin Mehta în România, chiar în următoarea ediție a Festivalului Enescu, cea de-a IV-a. În 18 septembrie 1967, la Sala Mare a Palatului, Zubin Mehta a condus Orchestra Filarmonicii din Los Angeles - din acest program veți asculta Simfonia a 3-a Eroica de Ludwig van Beethoven.

Aceste concerte din 1964 și 1967 au așadar fost primele evenimente susținute de Zubin Mehta în România. De-a lungul celor șase decenii care au trecut de atunci, marele dirijor a rămas apropiat de țara noastră și de Festivalul Enescu, fiind o prezență constantă printre invitați.

Înregistrări din primele concerte ale lui Zubin Mehta în România în cadrul emisiunii Cutia cu amintiri, miercuri, 25 septembrie, ora 19.00 și în reluare duminică, 29 septembrie, ora 17.30.

Andreea Kiseleff-Ignat