Agenda de concert Înapoi

Dirijorul german Ralf Sochaczewsky: de la barocul francez, la clasicismul austriac, concert la Sala Radio

Publicat: miercuri, 8 Februarie 2023 , ora 12.03

Dirijorul german Ralf Sochaczewsky - care a fost dirijor-asistent al lui Vladimir Jurowski la pupitrul celebrei orchestre London Philharmonic, a dirijat operă la Teatrul Balșoi din Moscova și este dirijor principal al Corului Cantus Domus din Berlin - este invitatul special al concertului prezentat miercuri, 15 februarie 2023 (de la 19:00) de Orchestra De Cameră Radio.

Ralf Sochaczewsky a primit primele lecții de dirijat în Berlin (orașul său natal), la Universitatea de Muzică (UdK) și, ulterior, a devenit student la Universitatea de muzică Hanns Eisler, unde a frecventat cursul de dirijat-orchestră și pe cel de dirijat-cor.

În stagiunea 2003-2004 a fost dirijor-asistent la diferite coruri radio din Olanda. De atunci a dirijat Corul de cameră Rias, Corul Radio Berlin, Corul Radio France, Corul Ernst Senff, Cappella Amsterdam și Corul Filamonicii din Praga și dirijează constant Capella Cracoviensis. Până în prezent, Ralf Sochaczewsky a dirijat orchestre precum London Philharmonic, Konzerthaus Berlin, Orchestra Națională Radio, Brandenburger Sinfoniker, Orchestra de Cameră a Filarmonicii din Minsk etc.

Ralf Sochaczewsky a dirijat și operă, făcându-și debutul la Teatrul Balșoi din Moscova, dirijând la Opera Comică Berlin, Opera Națională din Strasbourg și Teatrul Național din Vilnius. Între 2008-2010, a fost dirijor-asistent al lui Vladimir Jurowski la pupitrul celebrei orchestre London Philharmonic, iar din 2011 la Berlin Philharmonic Orchestra și Mahler Chamber Orchestra și, după debutul de succes din luna iunie 2009, a fost reinvitat pentru un alt concert în mai 2010. În vara anului 2008, a fost dirijor-asistent la Festivalul de Operă de la Glyndebourne pentru producția Despre dragoste și alți demoni de P. Eötvös și în 2010 la producția cu opera Rake's Progress de I. Stravinski.

Seara de la Sala Radio se va deschide cu Le chaos din muzica de balet Les Éléments, creație a compozitorului și violonistului francez JEAN-FÉRY REBEL (1666 - 1747), un copil-minune al barocului muzical, a cărui virtuozitate și genialitate este uneori comparată în istoria muzicii cu cea a lui MOZART. Programul serii de la Sala Radio va cuprinde, de altfel, și o creație mozartiană: Entr'acte nr. 5 din Thamos, regele Egiptului.

Continuând călătoria muzicală prin clasicismul vienez, vom asculta două lucrări semnate de HAYDN, considerat "părintele simfoniei": Simfonia nr. 60 - Il distratto și Sinfonia concertantă în Si bemol major pentru oboi, fagot, vioară, violoncel și orchestră, prilej de a-i aplauda în ipostază solistică pe VALENTIN GHITA - oboi, IONUȚ MARDARE - fagot, ALEXANDRU MARIAN - vioară și RADU SINACI - violoncel, muzicieni ai Orchestrei de Cameră Radio.

Concertul va fi transmis LIVE pe calea undelor - pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical - și LIVE online, pe site-urile celor două posturi de radio.

Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a Sălii Radio (tel. 021 314.68.00). Pentru programul casei de bilete, vă rugăm să consultați site-ul oficial www.orchestreradio.ro- secțiunea Bilete. Biletele sunt disponibile și în sistem online pe iabilet.ro. Biletele sunt, de asemenea, disponibile și în magazinele Flanco, benzinăriile Rompetrol, Metrou Unirii 1, magazinele "Muzica", IQ BOX, Uman și pe terminalele Selfpay. Online, puteți plăti cu cardul, prin Paypal, carduri de tichete culturale Sodexo, pe factură la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier, oriunde în țară.