Evenimentele săptămânii Înapoi

Despre muzică și viață cu pianista Ilinca Dumitrescu

Publicat: luni, 6 Februarie 2023 , ora 17.00

Sunt multe interviurile care au adus-o în prim plan, articolele care îi sunt dedicate, aprecierile care au reflectat activitatea sa.

În toamna trecută a marcat o importantă aniversare printr-un recital la Ateneul Român și printr-o nouă apariție pe CD - reeditarea albumului cu sonate de Domenico Scarlatti.

A trăit literalmente înconjurată de figuri legendare ale creației muzicale și artei interpretative românești iar în anii de studii la Conservatorul din Moscova i-a întâlnit pe câțiva dintre titanii peisajului muzical din acea perioadă.

A crescut, s-a format, s-a cizelat într-un mediu al unor mari personalități ale muzicii, ale culturii românești… A depășit cinci decenii de carieră interpretativă, pe scenele importante românești și apoi și internaționale. S-a implicat în nenumărate proiecte, aducând și contribuții muzicologice importante, organizând stagiuni de recitaluri, concursuri, proiectând serii de emisiuni de televiziune.

Un veritabil mozaic de apariții scenice în fața claviaturii: concertante, camerale vocale și instrumentale, colaborări cu mari artiști din generații diferite - toate acestea se împletesc într-un portret complex, la care se adaugă și memoria extraordinară a Omului care a respectat, păstrat și prețuit amintiri deosebite, încă din copilărie; multe meandre ale unei vieți care a traversat destule decenii complicate a evocat cu generozitate pianista Ilinca Dumitrescu microfonului acestei emisiuni iar fonoteca radioului ne-a oferit și bucuria de a descoperi (sau... redescoperi) documente sonore, înregistrate cu ani sau decenii în urmă.

Următoarele ediții "Despre muzică și viață" îi sunt dedicate în serile de marți, de la 19 - emisiunile fiind reluate sâmbăta, de la 13, la România Muzical.

Anca Ioana Andriescu