Evenimentele săptămânii Înapoi

Debussy și Ravel, cu Trifonov și Gilbert la Elbphilharmonie din Hamburg

Publicat: joi, 3 Octombrie 2024 , ora 15.46

Claude Debussy și Maurice Ravel sunt, fără îndoială, doi dintre cei mai importanți compozitori ai începutului de secol XX. Inovațiile pe care le-au adus în domeniul armonic, din punct de vedere timbral sau în ceea ce privește abordarea travaliului tematic au avut un rol hotărâtor în dezvoltarea muzicii culte europene în deceniile ce s-au scurs de la acele momente. Deși diversitatea internă a creațiilor acestor doi compozitori nu poate fi pusă la îndoială, există o tendință conform căreia Debussy și Ravel sunt corelați, atât în concepția publicului, cât și în imaginația muzicienilor - însă această atitudine a fost contestată chiar de cei doi compozitori, încă din timpul vieții lor. Este, deci, nevoie să vorbim despre lucrările lor în mod individual - ceea ce vom și face, cu ocazia concertului din data de 4 octombrie, ce se desfășoară pe scena de la Elbphilharmonie din Hamburg.

Daniil Trifonov este cel care va evolua în partitura solistică a Concertului în sol major pentru pian și orchestră de Maurice Ravel alături de Orchestra Elbphilharmonie, sub bagheta lui Alan Gilbert. Această provocatoare partitură din prima jumătate a secolului trecut s-a remarcat încă de la premieră drept una dintre cele mai importante lucrări dedicate genului în perioada interbelică - este un opus apreciat atât pentru spectaculozitate, cât și pentru lirism.

Din creația lui Claude Debussy vom putea asculta o lucrare ce a avut premiera în 1905, inițial fără succes. Prima înregistrare a fost realizată în 1928, ulterior lucrarea devenind una dintre cele mai populare pagini orchestrale ale compozitorului francez - este vorba despre Trei schițe simfonice "Marea".

Seara va fi încheiată de Suita a II-a "Daphnis și Chloé" de Maurice Ravel. Măiestria orchestrației compozitorului francez va putea fi observată în acest fragment al suitei coregrafice pe care muzicianul a creat-o la comanda lui Serghei Diaghilev, în 1912. Deși Ravel, asemeni lui Debussy, refuza eticheta impresionismului, cu care cei doi încă mai sunt asociați și astăzi, ambii compozitori au semnat muzică evocatoare - astfel că alegerea de a forma un program din lucrări semnate aceștia este cât se poate de rațională.

Muzică bună, deci, în direct de la Elbphilharmonie din Hamburg, vineri, 4 octombrie, începând cu ora 21:00, pe frecvențele Radio România Muzical.

Petre Fugaciu