Cronici Înapoi

Corul Filarmonicii „George Enescu” și dirijorul Vladimir Jurowski, din nou pe scena Filarmonicii din Berlin

Publicat: miercuri, 28 Decembrie 2022 , ora 12.13

Corul Filarmonicii "George Enescu", pregătit de Iosif Ion Prunner, a susținut vineri, 23 decembrie, un eveniment extraordinar pe scena prestigioasei Săli a Filarmonicii din Berlin, sub bagheta dirijorală a lui Vladimir Jurowski, director artistic al Festivalului "George Enescu" între anii 2017-2021. Ansamblul vocal românesc, alături de Orchestra Radiodifuziunii din Berlin, au interpretat versiunea de concert a operei în patru acte "În Ajun de Crăciun" de Nikolai Rimski-Korsakov, după nuvela cu titlul omonim scrisă de Nikolai Gogol. Pe scena Filarmonicii berlineze au urcat în postură solistică soprana Sofia Fomina, tenorul Mikhail Vekua, basul Dmitry Ulyanov și mezzosoprana Ksenia Dudnikova, printre alții.

Deși războiul din Ucraina are repercursiuni culturale în tot spațiul european, concerte ce au în program lucrări ale compozitorilor ruși sunt anulate, ceea ce s-a întâmplat pe scena Filarmonicii din Berlin a fost cu totul diferit. Vladimir Jurowski a ales să prezinte publicului berlinez o operă ce aparține unui compozitor rus, a cărei acțiune se desfășoară în Ucraina, cu o distribuție solistică de excepție, alcătuită din artiști de naționalitate rusă, cu participarea Corului Filarmonicii bucureștene.

Vladimir Jurowski: "Prezența corului în acestă producție multinațională îmi întărește convingerea că Europa stă unită nu doar pentru a ajuta Ucraina, ci și pentru a realiza, alături de artiști de origine rusă, un act artistic la cel mai înalt nivel."

Înainte de începerea concertului, Corul Filarmonicii bucureștene, sub conducerea lui Iosif Ion Prunner, a interpretat un program de colinde ucrainene, moment gândit chiar de Vladimir Jurowski, care a dorit să creeze, încă de la început, o atmosferă festivă, specifică sărbătorilor de iarnă.

Opera lui Korsakov a fost prezentată într-o variantă semi-staged, Anisha Bondy fiind responsabilă cu direcția regizorală și mișcarea scenică, iar costumele au fost furnizate de Opera de Stat și Opera Comică din Berlin. Producția a avut și o completare video: pe tavanul Filarmonicii berlineze au putut fi admirate scene din filmul de animație "În Ajun de Crăciun" din anul 1951, de Zinaida și Valentina Brumberg.

Producția a avut un mare succes în fața publicului berlinez, artiștii fiind răsplătiți cu îndelungi aplauze la finalul reprezentației, dar și în timpul concertului.

Vă oferim și câteva impresii ale celor prezenți la evenimentul din data de 23 decembrie:

Iosif Ion Prunner, dirijorul Corului Filarmonicii "George Enescu": "Este greu să vorbești despre propriile concerte, dar reacția publicului spune tot. Mă bucur că, pentru a doua oară, Corul Filarmonicii George Enescu este prezent pe scena berlineză, zic eu, pe scena celei mai importante săli de concerte din lume, Filarmonica din Berlin. Cu acestă ocazie am marcat și cei nouă ani de colaborare pe îi are Corul Filarmonicii noastre cu Orchestra Radio Berlin".

Pianistul Cristian Niculescu, director al Institutului Cultural Român din Berlin: "A fost un concert cu totul remarcabil și impresionant. Corul Filarmonicii "George Enescu" a avut o prestație extraordinară, împreună cu orchestra Radio-ului berlinez, sub conducerea maestrului Jurowski. Într-adevăr, o seară cu totul excepțională, prin prezentarea muzicală, regie, scenografie și să nu uităm și de prezentarea filmului pe tavanul Filarmonicii, un lucru unic. Felicitări corului Filarmonicii și maestrului Iosif Ion Prunner".

Soprana Sofia Fomina: "A fost o seară minunată. Corul a fost fantastic, cu voci minunate, alături de orchestra dirijată de Vladimir Jurowski. Mă simt ca în rai."

Istoricul Cristina Enășescu: "Îi aștept să vină în Berlin de un an. Când au intrat pe scenă, vă spun sincer că mi-au dat lacrimile. Ce a reușit maestrul Prunner cu acest cor, cu o lucrare extraordinar de dificilă, pe care, renunosc că nu am mai ascultat-o. Felicit pe toți, din toată inima, au fost minunați. În prag de sărbătoare ne-au făcut un cadou minunat."


Reportaj realizat de Ioana Țintea