Evenimentele săptămânii Înapoi

Centenar Alicia de Larrocha

Publicat: joi, 18 Mai 2023 , ora 16.16

Una dintre cele mai importante pianiste ale secolului XX, Alicia de Larrocha (23 mai 1923 - 25 septembrie 2009), se află în prim planul seriei pe care i-o dedicăm la "Concerte de 5 stele", între 22 și 31 mai, la Radio România Muzical.

Născută la Barcelona, într-o familie de muzicieni spanioli (mama ei a fost eleva lui Enrique Granados), Alicia de Larrocha a studiat sub îndrumarea lui Frank Marshall, discipol și continuator al școlii pianistice a lui Enrique Granados. Talentul său a fost apreciat din copilărie ca fiind unul ieșit din comun. De altfel, recitalul său de debut din 1929, de la Academia Marshall, l-a impresionat pe compozitorul și criticul Joaquín Turina, care a descris cu admirație talentul excepțional al tinerei pianiste.

Într-o carieră de peste șaptezeci de ani, Alicia de Larrocha a susținut aproape patru mii de concerte în întreaga lume, pe cele mai importante scene și în compania celor mai prestigioase ansambluri și dirijori. Suficient de menționat sunt Charles Dutoit, Lawrence Foster, Orchestra Radiodifuziunii din München și Orchestra Filarmonicii din Los Angeles.

Pe lângă repertoriul clasico-romantic abordat, Alicia de Larrocha a fost unul dintre principalii ambasadori ai muzicii spaniole, pe care a promovat-o în concertele sale susținute în întreaga lume. Antonio Soler, Manuel de Falla, Isaac Albéniz, Enrique Granados sau Joaquín Turina sunt câteva nume a căror celebritate i se datorează astăzi și Aliciei de Larrocha.

Tot muzica spaniolă a constituit pentru pianistă subiectul unei intense activități discografice, ce a primit recunoaștere prin 14 nominalizări la premiile Grammy și prin patru astfel de distincții obținute de Alicia de Larrocha între anii 1975 și 1992.

La 100 de ani de la nașterea sa, Uniunea Europeană de Radio (EBU) îi dedică o serie pe care o veți putea audia pe frecvențele Radio România Muzical la "Concerte de 5 stele", de luni până vineri, între 22 și 31 mai, de la ora 15.30. Realizator Ana Voinescu. Producător Alexandra Scumpu.

Alexandra Scumpu