Interviuri Înapoi

AUDIO. Violonistul Alexandru Tomescu Invitatul Săptămânii la Perpetuum Mobile, în dialog cu Gabriel Marica

Publicat: miercuri, 2 Octombrie 2024 , ora 12.17

Invitatul meu din această seară este violonistul Alexandru Tomescu, un artist care nu mai are nevoie de prezentare, mai ales pentru ascultătorii noștri. Bună seara, Alexandru, bine ai revenit pe undele Radio România Muzical.

Bună seara și bine v-am regăsit. Este o mare plăcere.

Dincolo de interpretările tale muzicale, ești deja cunoscut ascultătorilor vorbind, sigur, în interviuri, dar și datorită rubricii Obiectiv emotiv pe care o realizezi împreună cu Cristina Comandașu. Cum te împaci cu această postură de vorbitor-realizator de radio?

Este ceva mai puțin obișnuit pentru mine. Este o mare onoare să pot vorbi despre muzică, despre literatură, despre artă împreună cu Cristina. Avem deja mai mulți ani de când facem această emisiune și mă bucur că este foarte îndrăgită de ascultători. Îmi place însă să cred că eu cânt mai bine decât vorbesc. Mă implic cu toate forțele pe pregătirea concertelor de vioară.

Am amintit-o pe Cristina Comandașu, pentru că este este inițiatoarea unui proiect care astăzi a ajuns la al 14-lea sezon. De astăzi, timp de o lună, proiectul Ascultă 5 minute de muzică clasică difuzată în spații neconvenționale,  se va auzi până în 31 octombrie. Crezi că este binevenită această inițiativă de a scoate muzica clasică din sala de concert și de a o duce în vizită în mall-uri, supermarket-uri, sedii de firmă ș.a.m.d.?

Cred că este o inițiativă cât se poate de necesară, cât se poate de sănătoasă. Sunt de mulți ani ambasadorul acestei campanii pentru că este un concept, este o idee în care cred cu toată tăria și anume că muzica clasică este la ea acasă, unde este cineva dornic să o asculte și cred că în special tinerii din ziua de astăzi și cei care nu ajung în mod normal în sala de concert ar trebui să aibă ocazional posibilitatea de a asculta piese muzicale. Cine știe? Se nimerește să fie ceva care le place. Nu cred că există vreun loc în care muzica clasică să fie scoasă din context. Trebuie făcuți acești pași dincolo de confortul sălii de concerte către zone mai puțin obișnuite.

Tu ești artistul care nu numai că a acceptat provocarea de a scoate în spații neconvenționale muzica clasică, dar ai dus-o și la înălțime. Cred că ești singurul artist din România care a interpretat muzică clasică la o înălțime atât de mare, cum este cea de la poalele Everestului și nu te-ai oprit aici. Ai de fapt evenimente foarte multe la cabana Caraiman din munții Bucegi care a devenit un fel de loc de pelerinaj muzical și este foarte vizitat.

Am cântat în urmă cu câteva luni de zile la 5436 de metri care cred că va rămâne pentru mine altitudinea cea mai mare la care am cântat vreodată. La cabana Caraiman, la cei 2025 de metri facem în continuare tot felul de proiecte culturale. În urmă cu câteva săptămâni am încheiat cea de-a doua ediție a masterclass-ului Enescu Experience împreună cu chitaristul Dragoș Ilie. Am adunt acolo 10 tineri muzicieni care am vrut să le oferim o experiență mai puțin obișnuită la un masterclass, adică pe lângă cursurile de instrument de vioară și de chitară am vrut să îi familiarizăm pe tinerii aceștia foarte talentați și cu alte aspecte foarte importante din ceea ce înseamnă cunoștințele unui artist de scenă și anume am invitat un psihoterapeut care să îi pregătească, să le deschidă un pic mintea pentru ce înseamnă abordarea și gestionarea stresului de scenă, tracului, pentru că, chiar dacă se studiază psihologia la școală, din câte știu eu nu se atinge deloc acest subiect atât de important. Apoi am avut un instructor de yoga, care i-a ajutat la modul cel mai activ să își corecteze postura corporală, cântatul la vioară și la chitară, în timp ajung să afecteze foarte grav o mulțime de mușchi ș.a.m.d. și nu în ultimul rând, un specialist în marketing care le-a deslușit puțin din tainele comunicării în secolul XXI. Toți tinerii au conturi de Instagram, de Facebook, dar trebuie să știe și cum comunică acolo pentru a construi ceva durabil și pe termen lung. Sunt multe țări, Italia, Elveția, Franța, în care există tot felul de evenimente culturale, festivaluri, concerte la mare altitudine de muzică clasică vreau să zic și cred că ar fi timpul să facem ceva consistent și în România și pe viitor vom face concerte, masterclass-uri și alte proiecte surpriză.

Cel puțin pe harta muzicală a României, cabana Caraiman a redevenit o certitudine.

Din 2018 ești ambasadorul proiectului Ascultă 5 minute de muzică clasică, ei bine, tot din 2018, Radio România Muzical colaborează pentru acest proiect cu ParkLake Shopping Center din București, unde tu împreună cu Dragoș Ilie vei avea un eveniment important, vineri, 4 octombrie de la ora 19.00, un eveniment ce marchează luna muzicii clasice în acest centru comercial. Te rog să ne spui mai multe despre acest recital.

Este într-adevăr un program de recital spectaculos, programul se numește Paganini Magic, cuprinde mai multe sonate ale lui Paganini compuse special pentru vioară și chitară. De altminteri, integrala acestui program am făcut-o în cadrul ediției a XV-a. Nu cânt pentru prima dată la mall-ul ParkLake. Mă bucur foarte mult că acolo există un astfel de spațiu neconvențional pentru concerte, un spațiu în care foarte mulți oameni pot veni spontan, să se așeze, să se bucure de muzică. Acustica este foarte bună și este deja un fel de tradiție culturală. Iată, un mall nu mai este doar un loc al consumerismului, ci poate fi și un loc al degustării unei seri de cultură foarte bun pentru care mă bucur din toată inima.

Să mai spune că intrarea la acest eveniment este liberă. Ai cântat la poalele Everestului, acum vei cânta într-un mall, cât de greu este să captezi atenția unor oameni care vin la mall cu un alt scop decât cel să vă vadă cântând?

Aici punem la încercare puterea muzicii, pentru că am simțit întotdeauna că muzica are această forță de a capta sensibilitatea oamenilor, în special copiii sunt cei mai receptivi la asta. De exemplu, la Everest Camp era o înghesuială nemaipomenită acolo, era coadă, lumea stătea să se pozeze cu panoul respectiv și am așteptat să îmi vină rândul. Când ceilalți turiști care erau după mine au văzut că îmi scot vioara și vreau să cânt, unul dintre ei chiar m-a întrebat câte minute o să dureze. O să vedeți, muzica nu se măsoară neapărat în minute, se măsoară în emoții și cred că asta este ideea. Muzica este acolo și își poate face simțită prezența într-un mod care să ne surprindă pe noi toți.

La finalul acelui recital este programată și o sesiune de autografe în care veți semna pe albume proprii. În ceea ce te privește, despre ce disc este vorba?

Este un disc apărut recent la editura Casa Radio împreună cu pianista Sînziana Mircea, este o înregistrare din concert, sonate de Beethoven, Enescu și Brahms, dacă nu mă înșel.

Pe 8 octombrie, Dragoș Ilie va susține un recital pe scena mare a Ateneului Român, un eveniment organizat de asemenea de Radio România Muzical în cadrul proiectului Moștenitorii României muzicale. Vei merge la recital lui și dacă da, de ce? Care ar fi argumentele?

Da, am deja bilete la concert. Îi sfătuiesc și pe iubitorii muzicii clasice să nu întârzie, că se vor termina foarte curând. Îl admir foarte mult pe Dragoș pentru curajul lui. În primul rând îl admir ca muzician, ca artist. Am cântat deja un turneu împreună, suntem implicați în numeroase alte proiecte educative, muzicale și îl admir pentru curajul lui, pentru că după ce și-a făcut doctoratul în Statele Unite, avea un post acolo de profesor a ales să vină în România cu toate cunoștințele acumulate acolo în străinătate și chiar astăzi am vorbit cu el, era la Facultate de Muzică de la Iași și preda, pentru că el vrea să creeze, să consolideze clasa de chitară. Este foarte important să ai în România oameni pasionați de acest domeniu, oameni tineri, entuziaști, vizibili, care concertează. Cred că este o decizie remarcabilă pe care a luat-o. O să îl sprijin și eu cât de mult pot.

Alexandru Tomescu, ce urmează pentru tine după recitalul de vineri, 4 octombrie? Știm deja că aici, la Sala Radio vei interpreta concertul de Beethoven în stagiune pe 13 decembrie.

Da. Este un concert care face parte din marele repertoriu violonistic și mă bucur că îl pot cânta pe scena Sălii Radio unde am vizitat în ultimele astagiuni marile concerte Brahms, Ceaikovski, iată că a venit și rândul lui Beethoven. Imediat dup acest recital a lui Dragoș de la Ateneul Român plecă toți trei, Dragoș cu mine și cu Sînziana Mircea, într-un turneu de concerte în Italia. Vom concerta la Milano, la Veneția, în Sardinia. Mai avem și alte proiecte, dar le vom anunța din timp.

Alexandru Tomescu îți doresc succes, ție și lui Dragoș Ilie și te-aș ruga ca la final să faci o invitație ascultătorilor pentru recitalul de vineri de la ParkLake Schopping Center, unde repet, intrarea este liberă.

Vă așteptăm cu tot dragul cu o muzică extraordinară. Dacă v-ați terminat banii de pe card, intrarea la concert este gratuită, așa să nu vă faceți griji.

Mulțumesc pentru prezență.



Interviu realizat de Gabriel Marica