Cronici Înapoi

AUDIO. Proiectul 'Ascultă 5 minute de muzică clasică' încântă vizitatorii Palas Mall Iași

Publicat: joi, 20 Octombrie 2022 , ora 14.57


Proiectul "Ascultă 5 minute de muzică clasică" este unul dintre proiectele postului Radio România Muzical, care se desfășoară fără întrerupere din anul 2010. Acesta presupune difuzarea unei selecții de opusuri de muzică clasică în spații neconvenționale, din întreaga țară.

Pornind de la prima ediție care a avut loc în octombrie 2010, pe parcursul lunilor martie și octombrie, în fiecare zi, publicul a avut șansa de a descoperi sau redescoperi marile opusuri ale muzicii clasice, în spații neașteptate, precum hipermarketuri, mall-uri, librării, muzee sau sedii de firme.

Anul acesta, printre partenerii proiectului "Ascultă 5 minute de muzică clasică" se află și Palas Mall Iași, parte din Grupul Iulius Mall, care deține complexurile comerciale și din Suceava, Cluj Napoca și Timișoara. Proiectul a debutat în data de 1 octombrie, timp în care clienții și angajații Palas Mall Iași au putut asculta celebre lucrări muzicale, în interpretarea unor prestigioși interpreți români, majoritatea fiind înregistrări recente din stagiunile Orchestrei Naționale Radio și a Orchestrei de Cameră Radio. Audițiile au fost întâmpinate pozitiv atât de clienți, cât și de angajați:

"Mi se pare o inițiativă foarte bună pentru a promova muzica clasică, care nu mai este chiar atât de populară în zilele noastre."

"Inițiativa de a se difuza muzică clasică în mall mi se pare una potrivită, deoarece cumpărăturile sunt un prilej de relaxare, iar muzica clasică va contribui cu siguranță la asta."

"Este o idee extraordinară și o încurajăm."

"Mi se pare o idee foarte bună atât pentru angajați, cât și pentru cei care-și petrec timpul liber la cumpărături. Este liniștitoare și relaxantă. Te face să uiți de toată agitația zilei."

La două săptămâni de la debutul ediției de anul acesta a proiectului, Ioana Teodora Asofronii, director de Marketing la Palas Mall Iași, ne-a oferit o scurtă impresie: "Ne bucură că radioul are o față cunoscută și că putem să aducem către clienții noștri un proiect deosebit, care în atâția ani nu a avut niciodată un concurent. Suntem bucuroși că suntem parteneri de atâta timp și aducem către clienții noștri și îi expunem la lucruri mai deosebite din punct de vedere cultural. Spun deosebite, pentru că inițiativele de acest gen sunt rare, dar foarte bune și clienții noștri sunt plăcut surprinși când, în multitudinea de stimuli auditivi, întâlnesc și ceva mai aparte."

De asemenea, aceasta a încurajat prezența clienților în Palas Mall pentru a se bucura de muzică și de ambient.

"Eu i-aș invita să ne asculte și să ne viziteze la orice oră din zi, dar dacă vor să fie expuși fix la acele 5 minute, în jurul orei 17, exact când e ora ceaiului, sunt invitați să asculte acele 5 minute."

De-a lungul timpului, în cadrul aceluiași proiect, au fost organizate și concerte cu muzicieni români, care s-au bucurat de un deosebit succes. De asemenea, proiectul "Ascultă 5 minute de muzică clasică" include o secțiune adresată elevilor, care din anul 2014 beneficiază de materiale puse la dispoziție de Radio România Muzical, care includ atât o lucrare muzicală, cât și o poveste despre acea piesă. Mai multe informații despre această campanie pot fi accesate pe pagina www.romania-muzical.ro/5minute, acolo unde pot fi ascultate atât piesele propuse în spațiile neconvenționale, cât și cele propuse elevilor din școli.

Reportaj realizat de Maria-Isabela Nica