Cronici
Înapoi
AUDIO. Opera Națională București prezintă premiera absolută a operei "D'ale carnavalului" de Dan Dediu

Sâmbătă, 17 mai 2025, Opera Națională din București prezintă în premieră absolută spectacolul cu opera "D'ale carnavalului" compusă de Dan Dediu, inspirată din piesa de teatru cu același nume a lui I.L. Caragiale. Joi, 15 mai 2025, a avut loc o conferință de presă prilejuită de acest eveniment, la care a fost prezentă Ioana Țintea, care ne oferă mai multe detalii într-un reportaj.
Întâlnirea cu presa, desfășurată în foaierul instituției lirice bucureștene, a fost deschisă de Daniel Jinga, directorul Operei Naționale din București, care a subliniat dorința de a sprijini și promova în continuare creația românească contemporană.
"În primul rând, mă bucur că Opera Națională București continuă un drum început în 2011, atunci când a avut loc premiera lucrării "O scrisoare pierdută", pe o muzică compusă tot de Dan Dediu, pe un libret și o regie semnate de regretatul Ștefan Neagrău. Continuăm acest drum în această săptămână, scoțând la public "D'ale carnavalului", cu aceeași echipă de creatori. Îmi place să cred că pentru casa noastră acest spectacol este și un tribut pe care i-l aducem lui Ștefan Neagrău, care a format generații nenumărate de artiști lirici atât la Opera Națională, cât și la Conservatorul bucureștean." - Daniel Jinga, managerul Operei Naționale București
În continuare, compozitorul Dan Dediu a mărturisit că s-a simțit inspirat de textul lui Ștefan Neagrău și că a lucrat intens doi ani și jumătate la muzica operei "D'ale carnavalului", descriind această perioadă drept o adevărată școală de creație pentru el.
"Sigur că este un omagiu pe care îl aducem lui Ștefan Neagrău, care a făcut două librete de operă după Caragiale, după părerea mea, senzaționale. Ăsta este și mai senzațional decât "O scrisoare pierdută" și vă spun dinlăuntru. Când l-am primit, mi-a fost frică să mă ating de el, pentru că mi s-a părut o combinație între "Cosi fan tutte" și "Don Giovanni", absolut senzațională. Mi-a dat așa un impuls să compun și nu am putut să mă hotărăsc, eram la alte proiecte. De-abia în pandemie, recitind ce-a scris Neagrău în libret, în prolog corul spune "Astăzi, poartă toți o mască." Și-atunci, mi-am dat seama că este, cumva, un semn, că toți purtam o mască în momentul respectiv. M-am apucat și, în doi ani și jumătate, am scris, am corespondat permanent pentru fiecare scenă - cum o scriam, i-o trimiteam lui Ștefan pe e-mail. El o asculta și spunea... La un moment dat, mi-a zis: Prea se termină la fel scenele astea. Nu poți să le mai schimbi la un moment dat? sau Asta e prea consonantă! Eu vreau să se strice aici, când apare Pampon. Și-atunci, le rescriam și i le trimiteam. A fost o școală pentru mine și îi port un mare respect." - compozitorul Dan Dediu
A urmat dirijorul Tiberiu Soare, care a vorbit despre bucuria de a face parte din acest proiect original și unic în peisajul cultural românesc.
"Eu mă simt onorat și privilegiat că am putut să lucrez cu astfel de oameni. Vorbesc, în primul rând bineînțeles, de Ștefan Neagrău, de Dan Dediu, de Viorica Petrovici. Toată această echipă minunată de profesioniști și toți oamenii pe care ei îi reprezintă. Pot spune că sâmbătă seara se va împlini un vis pentru mine, pentru că a aduce spiritul lui Caragiale trecut prin filtrul unui libretist excepțional, al unui compozitor excepțional mi se pare cea mai bună formă de a spune că ai contribuit cu ceva la ceea ce se întâmplă în peisajul cultural la această oră." - dirijorul Tiberiu Soare
Mai departe, Eugen Dediu a relatat despre experiența adaptării regiei semnate de Ștefan Neagrău și a mulțumit pentru încrederea și oportunitatea de a fi parte din acest proiect.
"Le mulțumesc tuturor că au avut încredere și deschiderea să lucrăm împreună. Am adaptat tot ce a lăsat maestrul Neagrău în spate, într-un caiet de regie extrem de detaliat, cu indicații foarte clare legate de toate personajele. Eu doar le-am pus în practică alături de echipa absolut minunată a Operei Naționale București." - regizorul Eugen Dediu
În cadrul aceleiași conferințe, scenografa Viorica Petrovici a povestit despre conceptul vizual creat pentru opera "D'ale carnavalului", menționând că a dorit să păstreze simetria vizuală pe care regretatul Ștefan Neagrău și-a dorit-o pentru acest spectacol.
"Am lucrat alături de Ștefan Neagrău de când acesta a început să lucreze cu domnul Dediu. Am avut foarte multe întâlniri și foarte multe schimburi de păreri. Am încercat foarte mult să schimb simetria vizuală a acestui spectacol pe care Ștefan Neagrău și-a dorit-o și n-am reușit. Și am încercat să folosesc acest instrument vizual, simetria, pentru a armoniza culorile și mișcarea. Până la urmă, l-am acceptat chiar dacă nu mi-a plăcut. Sunt foarte fericită că sunt la operă." - scenografa Viorica Petrovici
În privința componentei coregrafice, Valentin Stoica a vorbit despre provocările întâmpinate în crearea coregrafiei pentru această operă, care îmbină pași folclorici cu ritmuri de jazz, balcanice și orientale.
"Este pentru prima dată când fac acest lucru la operă. Eu, în general, sunt pe scenă și dansez, pun în mișcare proprii mușchi. De data aceasta, cred că am avut de strunit undeva la 80-90 de oameni, ceea ce mie aproape că mi s-a părut imposibil. Când am ajuns acolo, am avut niște emoții... Totul a început foarte scurt. Mi-amintesc că eram în pandemie și am primit un prim act gata și-am înmărmurit, pentru că nu eram obișnuit cu ritmica. Am primit niște ritmuri balcanice, orientale, neaoșe românești... Pandemia a crescut, lucrurile s-au distanțat între noi. A fost o perioadă în care n-am mai avut timp să discut cu maestrul Neagrău - dumnealui a fost și bolnav în ultima perioadă - și lucrurile au stagnat. Iar dintr-odată am început la operă, ca o horă, și asta mi-am imaginat, că trebuie să-l aduc aici, în România, spectacolul ăsta și trebuie să-mi imaginez pașii noștri cu ritmuri de jazz, cu ritmuri balcanice, orientale. Și nu vreau să vă povestesc absolut nimic despre imaginea și mișcarea acestui spectacol, ci vreau doar să vă invit la această propunere. Pentru mine, de fapt, această experiență s-a manifestat exact cum a spus și maestrul Dan Dediu, ca o școală. Am început să cresc și să redescopăr echipa." - coregraful Valentin Stoica
În concluzie, premiera absolută a operei "D'ale carnavalului" de Dan Dediu este un omagiu adus regretatului maestru Ștefan Neagrău, a cărui viziune regizorală și pasiune pentru arta lirică au rămas vii prin această producție.
Spectacolul, va avea loc sâmbătă, 17 mai 2025, și duminică, 18 mai 2025, acesta din urmă deschizând, totodată, cea de-a 34-a ediție a Săptămânii Internaționale a Muzicii Noi.