Interviuri Înapoi
AUDIO. Liliana Staicu, Invitatul săptămânii la Perpetuum mobile
În perioada 15-17 iunie 2022 sunt programante ultimele concerte din cadrul stagiunii 2021 - 2022 de la Sala Radio. Liliana Staicu, directorul Orchestrelor și Corurilor Radio România a vorbit în cadrul emisiunii Perpetuum mobile, realizată de Lucian Haralambie:
Liliana Staicu, directorul Orchestrelor și Corurilor Radio România - acum, în studioul Radio România Muzical. Bun găsit!
Bun găsit, Lucian!
Vorbim despre ultimele trei concerte din actuala stagiune de la Sala Radio. Primul din această serie va avea loc în această seară (n.r. miercuri, 15 iunie 2022); va fi susținut de Orchestra de Cameră Radio. Ce ne propune ansamblul?
Da, într-adevăr, mai puțin de o oră și jumătate până la începutul ultimului concert al Orchestrei de Cameră Radio. Alexandru Tomescu - solistul acestei seri în celebrele Anotimpuri de Vivaldi, iar la pupitrul dirijoral se va afla tânărul dar extrem de talentatul dirijor britanic Jonathan Bloxham. Este un muzician pe care l-am descoperit cu această ocazie, este un muzician care se apropie în special de repertoriul cameral al orchestrelor de cameră, ceea ce este foarte rar în ziua de astăzi. Și, pentru cine va fi în această seară la Sala Radio, dar și pentru cei care vor asculta concertul la Radio România Muzical și Radio România Cultural sunt convinsă că va fi o reală plăcere, o descoperire acest dirijor britanic Jonathan Bloxham.
Mâine, o ultimă întâlnire cu Big Band-ul Radio.
Exact. Mâine, Big Band-ul Radio - ultimul concert, "The Paradise of Standards", standarde de jazz în interpretarea acestui reputat ansamblu al radioului. Și vineri... chiar ultimul concert până în toamnă la Sala Radio - Orchestra Națională Radio, închiderea stagiunii, într-un program strălucitor. Este un program prin excelență francez, de muzică franceză, cu doi tineri muzicieni. Unul pe carel-l cunoașteți foarte bine, este vorba de Daniel Petrică Ciobanu - tânărul pianist care, în urmă cu câțiva ani, a câștigat Premiul al II-lea și Premiul publicului la atât de dificilul Concurs "Arthur Rubinstein" de la Tel Aviv, un muzician care este la fel de apropiat de repertoriul clasic, dar și de cel de jazz. De aceea cred că Concertul în sol de Ravel va avea un interpret pe măsură vineri seară. De asemenea, Alborada del gracioso, Ravel va deschide programul, iar la final Simfonia fantastică de Hector Berlioz. La pupitrul dirijoral, pentru prima dată la Orchestra Națională Radio, dirijorul spaniol Antonio Mendez.
Vorbim de finalul actualei stagiuni, dar aș vrea să ne spuneți, atât cât se poate, cum arată stagiunea 2022-2023? Când va începe, în primul rând?
Stagiunea va începe pe 14 octombrie, în deschidere - concertul Orchestrei Naționale Radio; Duncan Ward - un muzician, de asemenea, britanic, ce a mai fost la pupitrul Orchestrei Naționale Radio. Este un dirijor care se află în prim-planul stagiunilor europene în acest moment, așa că suntem bucuroși că a acceptat să deschidă stagiunea la noi. Duncan Ward și Răzvan Suma, de asemenea, un program special și sper că publicul îl va recepționa ca atare... Concertul de Dvorak pentru violoncel și orchestră și Le sacre du printemps de Igor Stravinski, în deschiderea stagiunii, pe 14 octombrie. Iar pe 19 octombrie, Orchestra de Cameră Radio cu Cristian Mandeal la pupitru și Valentin Șerban - așa cum știm, câștigător al Concursului Enescu - cu Concertul de Beethoven.
Alte nume importante care vor veni la Sala Radio în stagiunea viitoare?
Da, aș spicui puțin din stagiunea următoare. Alexandra Silocea - pianista pe care publicul bucureștean a aplaudat-o în cadrul Festivalului Enescu - va veni alături de un colaborator foarte apropiat de-al ei, dirijorul britanic Leo McFall, la Orchestra de Cameră Radio cu Concertul de Schumann. Revine, tot la Orchestra de Cameră Radio, David Grimal, într-un program în care va fi deopotrivă solist și dirijor; va fi un program integral Mendelssohn. Matei Ioachimescu... Andrei Ioniță - care va concerta și aș spune că va fi o surpriză extraordinară pentru public. Va concerta într-o dublă ipostază, de violoncelist și de pianist. Poate nu mulți știu că pe cât de strălucitor este ca violoncelist, pe atât este și un pianist remarcabil. Va fi un concert cu adevărat special. Vom mai avea câștigători ai Festivalului Enescu, de asemenea, tineri interpreți români între care l-aș aminti pe Cornelius Zirbo în Concertul de Elgar. Deci, cred că am spus câteva dintre numele care vor fi prezente, bineînțeles, alături de toți soliștii Orchestrelor și Corurilor Radio, pe parcursul stagiunii viitoare, care vă promit că va fi specială.
Vom relua această discuție înainte de debutul noii stagiuni. Până atunci, adresăm o nouă invitație pentru concertele din această săptămână, de la finalul actualei stagiuni!
În această seară, concertul poate fi ascultat la Radio România Muzical și Radio România Cultural, pentru că deja bilete nu se mai găsesc. Mâine seară, așa cum spuneam, Big Band-ul Radio. Și, vă invit să nu ratați concertul de închiderea a stagiunii Orchestrei Naționale Radio - Daniel Petrică Ciobanu și Antonio Mendez.