Interviuri Înapoi

AUDIO. Liliana Staicu, despre concertele din perioada ianuarie-martie 2023, de la Sala Radio

Publicat: joi, 19 Ianuarie 2023 , ora 9.03

Printre invitații speciali din țară și din străinătate pe care îi veți aplauda în primele 3 luni din 2023, pe scena Sălii Radio se numără artiști care și-au construit o carieră extraordinară pe marile scene ale lumii: dirijorii Frédéric Chaslin, Toufic Maatouk, Christian Badea, Stefan Geiger, Cristian Mandeal, Ralf Sochaczewsky, soprana Valentina Nafornița, pianiștii Alexei Volodin, Constantin Sandu Și Eva Garet, flautistul Ion Bogdan Ștefănescu, violonista Ioana Cristina Goicea și violistul Răzvan Popovici. De asemenea, îi veți aplauda în lunile următoare la Sala Radio pe cunoscuții soliști ai Orchestrelor și Corurilor Radio România: violoniștii Alexandru Tomescu și Gabriel Croitoru, violoncelistul Răzvan Suma și pianistul Horia Mihail.

Lilian Staicu, director al Orchestrelor și Corurilor Radio România. Este primul invitat al săptămânii din Perpetuum mobile. Bun găsit.

Mulțumesc pentru invitație. Bine v-am găsit.


Vorbim despre reluarea stagiunii de la Sala Radio. Primul concert a avut deja loc săptămâna trecută, vineri, a marcat Ziua Culturii Naționale. În această seară vorbim despre primul concert al Orchestrei de Cameră Radio din acest an, Andrei Ioniță este invitatul serii. Va evolua în dublă ipostază de pianist și violoncelist. Cum a reacționat la această propunere?

Într-adevăr, aproape toată lumea îl știe pe violoncelistul Andrei Ioniță, câștigător al concursului Ceaikovski, dar foarte puțină lume știe că Andrei Ioniță este și un foarte bun pianist și am profitat de acest lucru, i-am propus să încerce o dublă ipostază, a reacționat absolut minunat și iată că se concretizează acest concert în care îl veți asculta într-un concert de Mozart cântând la pian și într-un concert de Dvorak cântând la violoncel. Cred că este unul din evenimentele acestei stagiuni. Publicul a reacționat ca atare, așa că bilete pentru această seară nu cred că mai sunt, dar puteți asculta concertul în direct la Radio România Muzical și Radio România Cultural, ca de fiecare dată.


Concertul nr. 23 de Wolgang Amadeus Mozart pentru pian și orchestră și Concertul nr. 1 de Joseph Haydn pentru violoncel și orchestră sunt cele două interpretate de Andrei Ioniță, așa cum ați spus, în această seară de la ora 19.00, live la Radio România Muzical. Vineri urmează un concert în care invitat este flautistul Matei Ioachimescu.

Exact. Matei Ioachimescu într-un program briliant, un program strălucitor cu Fantezia Bizet/Borne pe teme din opera Carmen, un Concertino de Chaminade și programul este întregit cu lucrări de Ceaikovski și Weber sub bagheta unui tânăr dar foarte promițător finlandez Kalle Kuusava. Se află pentru prima dată la București, dar este unul dintre foarte bunii reprezentanți ai școlii de dirijat finlandeze. Așa cum știm, toată lumea este împânzită de tineri dirijori finlandezi și Kalle Kuusava cred că este unul dintre cei care va urma să explodeze în lumea artistică internațională. Așadar, vă invităm vineri seară la acest concert de la Sala Radio și bineînțeles și la cel de săptămâna viitoare în care vedeta serii va fi soprana Valentina Nafornița secondată de la pupitrul dirijoral de Laurent Wagner, un program cu arii de operă, bineînțeles și corul își va aduce aportul, așa că vă invit cu tot dragul și vinerea viitoare, pentru că este un concert absolut minunat, un program strălucitor. Valentina Nafornița n-a mai fost de ceva vreme pe scena Sălii Radio, așa că se prefigurează un adevărat eveniment.


Urmează luna februarie. Cum arată programul Orchestrelor și Corurilor Radio România în a doua lună din 2023?

Diferit și sper că incitant, în sensul în care pe scenă ca dirijori se vor afla Frederic Chaslin, David Crescenzi, Cristian Mandeal, Peter Feranec, sunt nume care au o carte de vizită absolut impresionantă, iar programele sunt de asemenea interesante. Va fi un concert în 17 februarie dirijat de David Crescenzi cu Corul Academic Radio, selecțiuni și coruri celebre din operă, dar și Frederic Chaslin va avea un program cu simfonia Patetica de Ceaikovski și Concertul pentru vioară și violă, Simfonia concertantă pentru vioară și violă de Mozart cu Alexandru Tomescu și Răzvan Popovici soliști. Și celelalte ansambluri vor fi prezente, am amintit și Corul Radio, dar și Orchestra de Muzică Populară are concertele obișnuite lunare și Big Band-ul, care așa cum ați remarcat, are din această toamnă două concerte pe lună. Un prim concert pe 9 februarie care va fi, cred că concertul de jazz al anului, n-aș vrea să spun cuvinte mari, dar cred că așa se prefigurează. Este invitat Alex Sipiagin, el într-adevăr, înainte va înregistra în studiourile noastre și un disc împreună cu trupa lui și cu Big Band-ul Radio, așa că pe 9 februarie vă așteptăm la Sala Radio la acest senzațional concert, trompetisul Alex Sipiagin și vom continua cu un concert pe 24 februarie construit așa, ca de Dragobete.


2023 este și an Rahmaninov. Se împlinesc 150 de ani de la nașterea compozitorului. Vom găsi lucrările sale în programul de la Sala Radio?

Bineînțeles. Debutul anului Rahmaninov va avea loc pe 3 martie cu Orchestra Națională Radio condusă de Stefan Geiger, solist fiind pianistul Alexei Volodin, el va interpreta Concertul nr. 2 de Rahmaninov. Este debutul la Sala Radio al anului Rahmaninov așa cum spuneam. Pe parcursul anului vor mai exista multe dintre lucrările importante ale muzicianului și pentru că spuneam de luna martie aș vrea să amintesc că la pupitrul Orchestrei de Cameră Radio va veni pentru întâia dată un important dirijor britanic, Christopher Warren Green, apoi vom continua cu Jonathan Bloxham, cel care a dirijat un minunat concert de închidere de stagiune al Orchestrei de Cameră Radio anul trecut, revine pe 15 martie, apoi o tânără dirijoare care are o minunată carieră internațională, britanica Jessica Cottis va dirija concertul din 17 martie al Orchestrei Naționale Radio, solist Constantin Sandu, în Concertul nr. 1 de Liszt și programul va conține și celebra Petrușka de Stravinski, iar mai apoi Claus Peter Flor, Toufik Maatouk și Christian Badea vor încheia periplul marilor dirijori de la Sala Radio. Toufik Maatouk va prezenta o operă în concert alături de Orchestra de Cameră Radio și de soliști ai Academiei Operei din Paris, Cosi fan tutte de Mozart în luna martie, operă în concert și cum spuneam, Christian Badea, finalul lunii martie, solistă fiind foarte tânăra pianistă Eva Garret în Concertul nr. 1 de Ceaikovski.


Așadar, programe importante în primele trei luni din 2023, prezentate de muzicieni extrem de apreciați.

Aș vrea să mai amintesc că pe 8 martie vom avea un cadou pentru doamne și domnișoare. Va fi o surpriză, n-aș vrea încă s-o devoalez, dar cred că într-o săptămână sau două cine va accesa site-ul orchestreradio.ro va putea să afle care este surpriza pregătită de Big Band-ul Radio pentru data de 8 martie.


Așadar, orchestreradio.ro este site-ul pe care trebuie să-l accesați în perioada următoare. Acolo găsiți informații și pentru bilete pentru concertele de la Sala Radio. Liliana Staicu, director al Orchestrelor și Corurilor Radio România, mulțumesc pentru prezența în Perpetuum mobile și mult succes în această a doua parte a stagiunii.

Mulțumesc foarte mult.


Interviu realizat de Lucian Haralambie