Interviuri Înapoi

AUDIO. Invitatul săptămânii la Perpetuum Mobile, violoncelistul Răzvan Suma, în dialog cu Gabriel Marica

Publicat: marți, 30 Mai 2023 , ora 11.05

Invitatul meu de astăzi este violoncelistul Răzvan Suma. Bine ai venit!

Bine te-am găsit. Vă mulțumesc de invitație.

Știu că te afli în miezul desfășurării unui festival pentru violoncel, singurul de acest gen din România, un eveniment care iată, confirmă, pentru că se află la a doua ediție. Cum se desfășoară, ce feedback ai la ceea ce s-a întâmplat până acum?

Nu consider că după doi ani este o confirmare dar iată că se face și a doua ediție, având în vedere că CellEAST Festival are loc chiar acum, suntem în mijlocul lui. Am venit de la o repetiție. Am predat masterclass dimineață și acum mergem la concertul de la Control Club pentru că am schimbat utilitatea să spunem așa, a unei discoteci. Vom avea un concert extraordinar. Va fi un recital extrasenzorial. Cred că mai este timp ca oamenii să vină, așa că o să spun pentru prima dată ce se va întâmpla. Vom avea un violoncelist, deci vom avea muzică de violoncel, vom avea muzică cântată la voce de același violoncelist, Adrian Mantu, după care, în spatele lui proiecții video. Iar corelate cu aceste proiecții vom avea, să spunem așa, niște mirosuri - vă explic - dacă vom avea în spate o câmpie, vom avea miros de câmpie. Dacă vom avea floare de tei, vom avea acel miros. Totul este corelat, iar acest concert se numește concert extrasenzorial, pentru că avem aceste patru simțuri care cred că ne vor crea o stare extraordinară. De-abia aștept. 

Foarte interesant acest concert. Ce alte evenimente au mai fost până acum și ce feedback ai. Ați început din 26 mai.

Da. Aș vrea să fac foarte clară această precizare. Este Festivalul CellEAST, iar partea educațională cu niște concerte, niște entertainment de muzică clasică alături de Bruno Cocset, Mihai Marica, Mihail Jojatu. Această parte se numește CelloVerse, iar partea educațională penrtu începători se desfîșoară sub numele de MiniCellos și acolo vor preda Ani Mari Paladi, Ella Bokor și Teodora Atanasova din Bulgaria. Partea aceasta este cea mai importantă a unui festival de violoncel și de aceea am făcut o colaborare între aceste două proiecte. Trebuie să menționez că cele două, CelloVerse și MiniCellos sunt cofinanțate de AFCN. Le mulțumim foarte mult. Avem suport din toate punctele de vedere. Voi spune și organizatorii, Filarmonica George Enescu, noi suntem Asociația Culturală PlaCello, dar bineînțeles avem co-organizatori, Filarmonica Enescu, UCIMR și Vestra Industries cu care lucrăm de ceva vreme pentru promovarea muzicii preclasice și nu numai.

Un festival violoncelistic cu un instrument, care spuneai tu într-un interviu mai demult, că este cel mai bun instrument imitator al vocii umane și că este un instrument foarte familiar. Eu vrea să te întreb, dacă ți se pare că în acest moment violoncelul se vede bine pe afișul de concert din România?

Cred că violoncelul este într-o creștere extraordinară, nu numai în România, este peste tot. Ajută foarte mult aceste festivaluri de violoncel. Trebuie să spun că în Vest există festivaluri de violoncel la cel mai înalt nivel, adică se strâng violonceliști de top și fac muzică de cameră împreună, iar aici, versatilitatea violoncelului face foarte bine, pentru că noi putem să cântăm și în acut și în registru grav. Noi avem un spirit violoncelistic și vreau s-o repet, noi suntem un fel de castă, o breaslă - pentru că dacă nu ești violoncelist nu poți să intri în ea, evident, ne respectăm - conlucrăm, prin a strânge laolaltă vârfurlei, să spunem așa. Cred că toți cei invitați într-un festival de violoncele trebuie să fie vârfuri.

Dincolo de seara aceasta, ce se mai întâmplă în CellEAST în următoarele zile?

Avem pe data de 31 și 1 iunie avem concertele tradiționale, care nu sunt joi și vineri ca de obicei, pentru că avem această mini-vacanță, corelată cu 1 Iunie, corelată cu Rusaliile. Vor cânta Valentin Răduțiu, Laszlo Fenyo și Mihai Marica. La Mihai Marica aș vrea să spun un lucru foarte emoționant, zic eu, îl cunosc de când era foarte, foarte mic. Mai târziu, am cunoscut-o și pe sora lui, fiind foarte bun prieten cu părinții. Tatăl meu era coleg cu tatăl lor în Filarmonica din Cluj.

Trebuie să le mai spunem ascultătorilor că Maria Marica este câștigătoarea premiului I a Concursului Internațional George Enescu, ediția trecută.

Cred că este momentul cel mai potrivit pentru că, Mihai Marica era deja invitat în acest festival, iar Maria a câștigat Concursul Enescu, să facem această întâlnire, pentru că și din punctul lor de vedere sunt convins că se intâlnesc mai rar, sunt foarte ocupați, unul trăiește în America, Maria trăiește în Paris și este foarte greu să se revadă. Așa că vor avea o întâlnire emoționantă. Vor cânta pentru prima dată împreună Dublu concert de Brahms.

Interesant. După aceea?

După aceea avem un recital foarte important, pentru că susține aceste două părți educaționale, CelloVerse și MiniCello pe data de 3 iunie la Universitatea de Muzică București. Sunt partenerii noștri care ne-au oferit absolut toată logistica necesară și le mulțumim foarte mult. Apoi avem un concert pe data de 3 iunie, se numește La Nascita del violoncello solo. Aici avem o vedetă pur și simplu, la Biserica Italiană. Tot pe 3 iunie, la ora 19.00, Bruno Cocset. Este unul dintre cei mai cunoscuți, el este o vedetă a muzicii baroc la nivel internațional. Apoi pe 4 iunie este concertul de final. Este un recital cu toți violonceliștii invitați în CellEAST și vom cânta muzică de violoncel de la două violoncele până la 17 violoncele. Suntem 17 violonceliști în acest festival: Mihai Marica, Valentin Răduțiu, Bruno Cocset, Mihail Jojatu, Marin Cazacu, Răzvan Suma, Laszlo Fenyo, Adrian Mantu, Ella Bokor, Ștefan Cazacu, Teodora Atanasova, Ani Mari Paladi, Attila Pasztor, Mircea Marian și Octavian Lup. Aș vrea să mai spun încă un lucru despre Attila Pasztor. El lucrează pentru o firmă austriacă ce produce corzi de instrumente, dar nu a venit doar pentru asta, ca să își promoveze corzile, ci este un fel de lutier, un fel de aranjator de instrumente și ne va învăța pe toți cum să facem reglajele instrumentelor mai bine, ca acestea să sune așa cum ne dorim, mai cald, poate mai tare, etc, prin simple atingeri ale unui căluș, ale unui popic, care este acea structură de susținere din interiorul violoncelului, ca să putem face ca instrumentele noastre să sune mult mai frumos.

Asta fără ajutorul unui lutier.

Exact.

Doar artiștii pot face acest lucru. Foarte interesant.

Ai nevoie de aceste informații. Nu tot timpul ai un lutier lângă tine. Poți să mergi în țări în care lutieria nu este la cel mai înalt nivel. Se poate întâmpla ceva cu violoncelul, călătorești, se lovește într-un portbagaj să zicem, în avion și ai o problemă. Dacă știi cum să rezolvi problema, lucrurile au un final mult mai fericit.

Răzvan Suma, o să te întreb despre tine personal. Bănuiesc că poți să te detașezi de CellEAST. Tu ești o prezență activă pe afișul de concert, ce va urma după CellEAST pentru tine personal? Unde te va mai vedea publicul?

Vine vara. Este un festival foarte important la Arad. Acolo voi cânta alături de filarmonica arădeană. Voi cânta un concert numai cu tangouri, numai cu Piazzolla. Sunt arajamente făcute pentru violoncel și orchestră de doi argentinieni Julian Caeiro și Mariano Castro. Data trecută am cântat la acest festival pe stadionul UTA, deci are o prezență extraordinară. Publicul a fost foarte numeros. Apoi vine ICon Arts. Acolo sunt director artistic și organizăm peste 20 de evenimente în 20 de zile. Îmi place foarte mult ceea ce fac. Îmi place să organizez foarte mult, îmi place să și cânt. Am cântat enorm în această primăvară, am cântat chiar prea mult. Am avut niște probleme de sănătate, la mâna stângă și mă bucur că se calmează lucrurile, pentru că ai nevoie și un pic de pauză. Am muncit cu mare drag, pentru că doi ani de zile în această pandemie am stat și atunci am vrut să recuperez, iar recuperarea fără pregătire fizică nu este bună absolut deloc.

Proiectul Vă place, ce se întâmplă cu el?

Vă place s-a rebranduit, să spunem așa, în PlaCello, care este un hub. În PlaCello cânt sub numele acesta, pentru că este mai ușor de promovat, cânt și muzică solo, cânt și muzică în doi, în trei, în patru, în șase, în oricâți. Suntem foarte activi cu PlaCello, cântăm extrem de mult. Cel mai mult cântăm cu Ansamblul PlaCello care este format din Ștefan Cazacu, Mircea Marian și Ella Bokor și bineînțeles cu mine. 

Am văzut că participi și la evenimente, să le spunem neconvenționale, cum a fost acel "Desculț prin Dumbravă" cu Ella Bokor alături. Îți trebuie o pregătire aparte să participi la astfel de evenimente? Ție îți vine firesc să mergi acolo sau te simți mai bine pe scenă, acolo, locul trasat de scenă?

Este foarte greu de spus. În momentul în care te simți bine undeva, poate să fie și pe scena Radio și la Ateneu și la Berlin Philharmonic și oriunde. M-am simțit extraordinar acolo, în locul respectiv, Dumbrava Vlăsiei. Trebuie să spun că n-am știut unde mă duc. Am fost contactat, Radio România era partener și m-am dus pentru că locul a fost recomandat de cei de la Radio România. Am avut o persoană de contact acolo extraordinară. De la primul contact a fost o fericire să și comunicăm. Am ajuns acolo, ne-am lovit de o vreme destul de capricioasă, am cântat jumătate de recital afară, adică într-un loc outdoor organizat foarte bine, dar ei aveau și back-up-ul de indoor, iar după ce am cântat noi - trebuia să cântăm în jur de 45 de minute - am cântat cam 40 de minute afară. I-am întrebat pe cei din public dacă mai vor să asculte. Publicul a dorit să mai asculte și le-am mai cântat încă 45 de minute pentru că ne-am simțit foarte bine. Acel public și acei organizatori ne-au făcut pur și simplu să ne îndrăgostim nu numai de locul respectiv, dar de spiritul pe care ei îl promovează și îl emană prin tot comportamentul lor.

Răzvan Suma, îți mulțumesc frumos pentru că ai venit în studio, între două activități din acest festival. Ești director artistic, aceasta este situația. Sper că veți continua și veți avea și o a treia ediție CellEAST și sper să te revedem curând aici, la Sala Radio, în calitate de solist și să ai săli pline oriunde te duci.

Mulțumesc pentru invitație. Repet, CellEAST Festival, avem un site celleast.com, pagini de Facebook, de Instagram, încercăm să ajungem la urechile și în fața tuturor celor interesați de muzică foarte bună.


Interviu realizat de Gabriel Marica