Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu tenorul Daniel Magdal - director general-adjunct al Operei Naționale București

Publicat: vineri, 20 Ianuarie 2023 , ora 9.12

Opera Națională București invită publicul mâine, seară, de la ora 18.30, la un recital vocal-instrumental intitulat "Remember Felicia Donceanu". Mai multe informații despre acest eveniment aflăm de la tenorul Daniel Magdal - director general-adjunct al Operei Naționale București, într-un interviu realizat de Florica Jalbă:


În 21 ianuarie se împlinește un an de la stingerea din viață a distinsei compozitoare Felicia Donceanu. Este data în care Opera bucureșteană organizează un recital vocal-instrumental dedicat memoriei muzicienei. În calitate de director general-adjunct, dar și de solist ce face parte din distribuția serii de sâmbătă, te rog să ne dezvălui mai multe detalii despre acest eveniment.

Am pornit acest proiect după o discuție cu domnul director general Daniel Jinga și anume un proiect de aducere în fața publicului a creației compozitorilor români, proiect pe care îl începem acum cu acest Remember Felicia Donceanu, un proiect care, considerăm noi, că este de datoria noastră să readucem în fața publicului ceea ce a creat pleiada de compozitori români pe care o avem. Vom încerca să facem acest demers de câteva ori pe stagiune și vom comemora sau vom sărbători foarte mulți dintre compozitorii noștri care au scris o muzică atât de minunată. Sunt extrem de bucuros de asemenea, că toți colegii mi-au răspuns prompt și cu o mare bucurie, ceea ce arată dragostea pe care o avem cu toții vizavi de identitatea noastră, pentru că identitatea noastră națională este dată și de muzica pe care o interpretăm și de muzica pe care au scris-o înaintașii și contemporanii.


Aș vrea să punctez că vor participa atât soliști vocali ai instituției, cât și artiști instrumentiști...

...din cadrul orchestrei Filarmonicii, pentru că sunt violoniștii Gabriel Dănilă și Oana Sârbu Vișenescu, care au fost, împreună cu doamna profesor Diana Spânu, destul aproape de marea noastră Felicia Donceanu. Au un trio, drept pentru care ea a scris mai multe lucrări și sunt foarte fericit că ei au putut și au acceptat, bineînțeles, să vină.

De asemenea, pentru mine special, această seară este o mare bucurie, pentru că acum 11 ani am dorit să fac un recital Eminescu la București pe care l-am și făcut cu creații alese din mulți compozitori români. Și atunci am sunat-o pe maestra Felicia Donceanu și am rugat-o din inimă să compună pentru mine Rugăciunea lui Eminescu, ceea ce a și făcut, Rugăciune care este o bijuterie și pe care voi încerca s-o redau cu toată dragostea și cu toată considerația și cu toată bucuria cum i-ar fi plăcut lui să asculte. Sentimental suntem cumva toți închegați. Ne completăm unii pe alții și ne bucurăm toți de eveniment.


Din perspectiva interpretului, cum privești creația de lied a Feliciei Donceanu și cum o poți particulariza în raport cu creația românească de gen?

Creația de lied a Feliciei Donceanu este bogată, este extrem de profundă, pe de altă parte, extrem de dificil de interpretat. A avut așteptări de la noi toți, pe bună dreptate, de la toți interpreții, dar în același timp, cumva, am tot timpul senzația că fără să cunoască pe fiecare dintre noi, parcă a scris pentru fiecare câte ceva. Este un lucru extrem de interesant și de plăcut pentru un cântăreț. Sigur că ea se înscrie în pleiada marilor compozitori. Îmi place foarte mult tematica folclorică pe care o tratează de foarte multe ori în compoziții. Face cumva sufletul românesc să vibreze extrem de adânc și de emoționant.

Invit pe toată lumea care dorește să participe la o seară specială, cu tot dragul, atât la spectacolul de sâmbătă seara, închinat memoriei Feliciei Donceanu, cât și la spectacolele noastre, unde colegii mei minunați depun toate eforturile, își pun sufletul pe tavă pentru a crea bucurie și fericire spectatorilor. Mulțumesc spectatorilor noștri fideli care ne răsplătesc prin spectacolele sold-out ale Operei.


Interviu realizat de Florica Jalbă