Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Sebastian Tegzeșiu, managerul Filarmonicii din Brașov

Publicat: marți, 24 Septembrie 2024 , ora 14.11

Filarmonica din Brașov se pregătește să își deschidă porțile pentru stagiunea 2024-2025. Cu această ocazie, colega noastră Ioana Țintea a stat de vorbă cu Sebastian Tegzeșiu, managerul Filarmonicii brașovene.

Domnule Sebastian Tegzeșiu, stagiunea cu numărul 147 a filarmonicii brașovene se deschide în 26 septembrie cu un concert care va aduce în prim plan creația românească, pentru că programul se deschide cu muzica lui George Enescu. Ce v-a determinat să alegeți prima simfonie enesciană pentru a marca începutul acestei noi stagiuni?

George Enescu, marele nostru compozitor a avut un rol important în istoria Filarmonicii Brașov, trei concerte importante de-a lungul minunatei și extraordinarei cariere pe care el a avut-o. El a descoperit la Brașov o orchestră cu o dorință fantastică de afirmare, iar filarmonica Brașov trece anul acesta printr-o schimbare importantă de imagine, de prezentare, de stabilire a unor noi ținte, iar unul din lucrurile importante este să nu uităm de unde am plecat și să ne bucurăm de tradiția și moștenirea pe care mari artiști au avut-o asupra noastră. George Enescu a fost unul dintre ei și această stagiune se va deschide exact cu acordurile Simfoniei I.


Pe parcursul stagiunii 2024-2025 aveți planificate și alte concerte care să includă lucrări din repertoriul românesc?

Absolut. Chiar concertul de pe 5 decembrie va aduce în prim plan muzica românească, muzică de mare calitate. Dar nu pentru următoarea stagiune, ci pentru 2025-2026 vom avea mult mai multe lucrări românești în programul nostru.


Care sunt evenimentele de neratat în noua stagiune a filarmonicii din Brașov?

Bineînțeles, deschiderea stagiunii care va fi cu Enescu și cu Poemul simfonic de Richard Strauss Don Juan, cu Ravel, celebrul Bolero, după aceea avem Bruckner Simfonia a IV-a, care va fi cântată în octombrie, Sheherazada, Mahler, Simfonia I și multe alte lucrări importante.


Vorbiți-ne despre artiștii invitați în cadrul stagiunii

Deschiderea stagiunii este alături de David Molard Soriano, un dirijor prieten al filarmonicii de câțiva ani. În fiecare stagiune el este dorit de către publicul brașovean, apoi este Daisuke Soga din Japonia, Tiberiu Soare este alături de noi, maestrul Mandeal, după aceea, un dirijor fantastic, cu care filarmonica a întreprins un turneu în Anglia, alături de violonistul Maxim Vengerov. Sergey Smbatyan va fi alături de noi în concertul aniversar al acestei stagiuni, maestrul Oroșanu și mulți alți invitați de renume.


Muzica de cameră a avut întotdeauna un rol esențial în activitatea artistică a filarmonicii brașovene. Ce ne puteți spune despre artiștii invitați în noua stagiune camerală care se deschide pe 24 septembrie?

Noua stagiune camerală a filarmonicii se deschide cu Cvartetul Gaudeamus, cvartetul filarmonicii. Filarmonica a fost întotdeauna alături de tinerii interpreți spre ascensiunea scenei și vom avea diferite recitaluri alături de ei, iar în luna mai, celebrul Festival internațional al muzicii de cameră cu o lungă tradiție la Brașov va fi din nou în prim plan pe scena filarmonicii.


Uitându-mă
pe site-ul filarmonicii am observat un număr mare de concerte educative. Ce evenimente propuneți micilor melomani?

Micii melomani vor fi întâmpinați cu niște concerte educative anul acesta grupate pe o anumită tematică. Vrem să le arătăm ce înseamnă o orchestră, ce înseamnă bucuria de a asculta o orchestră, bineînțeles, toate făcute în niște acorduri prietenoase pentru ei, de la o orchestră mică, până la muzica de film.


Privind retrospectiv, care a fost răspunsul publicului la evenimentele derulate de filarmonica
din Brașov? Cum s-a raportat publicul la muzica clasică?

Publicul nostru este într-o plină ascensiune. Ne bucurăm de acest factor important, pentru că până la urmă, publicul este cel care ne apreciază dedicarea pe care noi o avem față de ei, iar implicarea filarmonicii în comunitatea brașoveană are un rol foarte important, iar ei răspund pozitiv la tot ceea ce a făcut filarmonica până în acest moment și sunt convins că încet-încet vom fi și mai aproape de comunitate și vom acoperi un spectru mult mai larg, inclusiv pentru mediul social pentru care noi, anul acesta încercăm să facem demersurile necesare.

Trăim într-o eră modernă, avem o istorie bogată, o istorie de 147 de ani. Această istorie a început din dorința oamenilor de a face muzică, de a face cultură. Iată că de 147 de ani, filarmonica Brașov, în fiecare an își așteaptă publicul alături de noi. Trebuie să venim cu o imagine fresh, lumea trebuie să înțeleagă că filarmonica nu înseamnă numai un concert simfonic, înseamnă o imagine, un brand cu care noi să ne mândrim, iar această nouă haină pe care filarmonica o va purta sper să fie cât mai aproape de fiecare om și de tineret, să fie mult mai accesibilă, iar publicul să-și dea seama că în spatele fracului suntem niște oameni absolut prietenoși și ne bucurăm de prezența lor în sala noastră.


Interviu realizat de Ioana Țintea